listIcon
sök
content
content0
Inloggad!

Råd inför val av hjärtstartare

Vad ska man tänka på när man ska köpa en hjärtstartare?

Hur ska man veta vilken hjärtstartare man ska välja? Här ger vi dig några goda råd inför valet av hjärtstartare och vad som kan vara viktigt att tänka på.

Den ska självklart vara CE-märkt och uppfylla lagkrav.

 • Instruktioner, såväl röstinstruktioner som bruksanvisning, ska vara på användarens modersmål. Det finns även hjärtstartare som erbjuder möjlighet att växla till ett andra språk. Det kan givetvis vara en god idé på internationella arbetsplatser eller i flerspråkiga miljöer.
 • Den ska vara enkel att använda och förstå och den ska ge tydliga instruktioner steg-för-steg. Tänk på att även för mycket information på en gång kan stressa och förvilla i en krissituation.
 • Elektroderna ska ge tydliga instruktioner för placeringen i form av bilder och vara lätta att sätta på plats.
 • Det bör finnas HLR-hjälp som berättar hur man ger hjärt-lungräddning, vilken takt och antal kompressioner.
 • Ta också reda på hur lång garantitid hjärtstartaren har. En hjärtstartare av ett etablerat märke ger också trygghet och god service över längre tid.
 • Hjärtstartaren ska också vara driftsäker. Den ska utföra automatiska självkontroller av funktion och larma vid eventuella fel, helst dagligen och minst veckovis.
 • Vilken support och service erbjuds av din leverantör? Det är viktigt att kunna få råd och hjälp. Likaså att kunna bli påmind om när det är dags att byta elektroder eller batteri.
 • I vilken miljö ska hjärtstartaren användas, kontor, industri eller kanske sport och fritid? Ska den bli utsatt för tuffa tag, d v s krävs det en högre IP-klassning, d v s från 55 och uppåt?
 • Fundera också över om ni kan placera hjärtstartaren så att en är så lättillgänglig som möjligt. Kan ni placera den utomhus? Det finns bra lösningar i form av värmeskåp, numera även med dygnet runt-övervakning.
 • Är det exempelvis en förskole- eller skolmiljö, d v s finns det barn under åtta år och under 25 kg så att hjärtstartaren kan behöva anpassas snabbt för att kunna behandla barnhjärtan? Då kan det vara bra med barnknapp eller barnnyckel så att man slipper byta elektroder.
 • Tänk också igenom vad ni behöver för att placera hjärtstartaren så synligt som möjligt, till exempel skyltar, hållare eller skåp. Märk upp platsen med den internationella symbolen för hjärtstartare.
 • Vill ni ha hjälp med övervakning så finns hjärtstartare med uppkoppling för övervakning. Marknadens ledande hjärtstartare kan även övervakas med hjälp av ett övervakningskåp, dygnet runt.
 • Vid köp av hjärtstartare rekommenderas utbildning. Det är viktigt att regelbundet öva hjärt-lungräddning och känna till hjärtstartaren som man förväntas använda vid ett hjärtstopp.

Kontakta gärna oss för mer information eller begär en offert, se formuläret nedan. Du kan även beställa hjärtstartare direkt i vår webbutik.

Köpa eller hyra hjärtstartare
- Annika Holmen, HLR-Konsulten

SAMMANFATTNING

En hjärtstartare ska uppfyll krav och regelverk för medicintekniska produkter, att den uppfyller kraven framgår av CE-märkningen.

Vi rekommenderar att man tänker på att välja en lättanvänd hjärtstartare som också är enkel att underhålla. Tänk också på vad ni kan göra för att placera hjärtstartaren så lättillgänglig som möjligt, gärna utomhus i ett värmeskåp med dygnet runt-övervakning.

KONTAKT

Vill du ha support från oss, önskar du offert eller har du någon annan fråga?

Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!

Kontakta oss på

Namn * 

Telefonnummer 

E-post * 

Företag 

Meddelande

Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved