
Lär dig mer om hjärtstopp, HLR och din Hjärtstartare
Här finns instruktionsvideor till de vanligaste hjärtstartarna och bruksanvisningar i pdf. Du kan också fördjupa dig och läsa mer om HLR och t ex Arbetsmiljöverkets krav. Vi svarar på dina vanligaste frågor.
FAQ
Frågor & Svar: Här hittar ni svaren på de vanligaste frågorna vi brukar få
Filtrera på tema
Vem får använda en hjärtstartare?
Svaret på frågan är att vem som helst får använda en hjärtstartare. Hjärtstartarna som finns på arbetsplatser, i hemmen eller i offentliga miljöer är lätta att använda och självinstruerande. Tydliga steg för steg-instruktioner leder användaren rätt. I Sverige är instruktionerna på svenska men numera finns också flerspråkiga hjärtstartare.
Kan man ge någon en strömstöt felaktigt med en hjärtstartare?
Nej, du kan bara trycka på defibrilleringsknappen om hjärtstartaren uppmanar dig till det. Hjärtstartaren analyserar den drabbades hjärtrtym och letar efter en defibrillerbar rytm, d v s det elektiska kaos som uppstår vid ett hjärtstopp. Följ hjärtstartarens instruktioner, du kan inte göra fel.
Hur ofta ska man utbilda sig i HLR?
Att hålla kunskapen i hur man gör HLR aktuella kan vara livsavgörande. Svenska HLR-rådet rekommenderar årlig utbildning. Genom att genomföra utbildning varje år så ökar chansen att kunna göra HLR med kvalitet och kunna agera tryggt i en kanske mycket stressfull situation. Att som företag ha aktuell kunskap i HLR är också ett sätt att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav på aktuell kunskap i första hjälpen. Det är ofta lämpligt att komplettera med första hjälpen med inriktning på verksamhetens specifika risker.
Hur vet man att hjärtstararen fungerar?
En hjärtstartare gör regelbundna självtester för att kontrollera att den har full funktion. Den kontrollerar t ex om batteriet börjar bli svagt och larmar. Hur hjärtstartaren visar att den klarat sin självtest skiljer sig från modell till modell men oftast är det genom en lampa som blinkar grönt om allt är ok. Om den inte klarat sin självtest blinkar inte lampan och oftast hörs en ljudsignal som varnar.
Varför piper min hjärtstartare?
En hjärtstartare piper när den inte klarat självtesten. En hjärtstartare gör självtester för att kolla att den fungerar som den ska. Förutom att den gör mer djupgående funktionstester så kontrollerar alla hjärtstartare, och många gör det dagligen, att batteriet har tillräcklig funktion. En del hjärtstartare kontrollerar också elektrodernas datum och någon enstaka även funktion. En hjärtstartare piper alltså när batteriet eller elektroden passerat bäst före-datum eller vid något annat tekniskt fel.
KONTAKT
Vill du ha support från oss, önskar du offert eller har du någon annan fråga?
Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!
Kontakta oss på
Namn *
Telefonnummer *
E-post
Ämne *
Företag *
Vad är du intresserad av?
Meddelande