Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

30:2 gäller fortfarande
den 30 augusti 2019

HLR med eller utan inblåsningar? Svaret är fortfarande, med inblåsningar. Svaret är också att fler livräddande insatser ökar chansen till överlevnad, det är alltså bättre att agera än att inte göra något alls.

Fler överlever hjärtstopp

Resultaten från en studie som publicerades i våras, en registerstudie från Centrum för hjärtstoppsforskning, visar att fler får snabb hjälp med hjärt-lungräddning (HLR) och att fler också överlever ett plötsligt hjärtstopp. Studien visar, mycket förenklat, att det är bättre att man ger bara kompressioner och hjälper hjärtat att pumpa runt befintligt syre än att man inte gör något alls. Fler livräddande insatser ökar överlevnaden. Men Svenska HLR-rådets riktlinjer är fortfarande att HLR ska utföras med 30 kompressioner och två inblåsningar, om man är utbildad i HLR.

– Följer man HLR-rådets riktlinjer och utbildningsprogram ska man utbilda enligt 30:2-metoden. Förenklad HLR med bara kompressioner är ett alternativ om man inte är utbildad eller om omständigheterna är sådana att man inte vill eller kan ge inblåsningar, säger Mikael Gustafsson, vd på HLR Konsulten. Men det är viktigt att skilja på detta så att inte en missuppfattning sprids om att inblåsningarna är borttagna.

Instruktioner från larmoperatörer bidrar

Riktlinjerna från 2016 gäller fortfarande och är alltså inte ändrade vad gäller rekommendationen om både kompressioner och inblåsningar. Däremot finns kompletterande riktlinjer för larmoperatörer (telefon-HLR). Larmoperatören kan ge instruktioner till en inringande person som inte är utbildad att starta HLR med enbart kompressioner. Det har bidragit till att fler vågar och kan ge en livräddande hjälp utifrån enkla instruktioner av larmoperatören.

Kvinna utför HLR på docka