Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Allt längre väntan på ambulans
den 29 augusti 2017

Väntetiden på ambulans ökar i Sverige, och varierar med nästan en halvtimme beroende på var du bor. Den skillnaden kan vara livsavgörande för de 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Väntetiden på ambulans har ökat i 164 av landets 290 kommuner sedan 2012 – och medan de flesta tätortskommuner har responstider på 10–13 minuter så tvingas invånarna i glesbygdskommuner som Pajala och Sorsele vänta i över 30 minuter. Det visar en genomgång gjord av Hjärt-Lungfonden, baserad på uppgifter från SOS Alarm.

– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är väldigt bekymrande att det finns så här stora lokala skillnader i ambulansernas responstid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Tiden till behandling med hjärt-lungräddning och hjärtstartare är avgörande. Om den drabbade kan behandlas med hjärtstartare inom fem minuter är chansen till överlevnad ungefär 75 procent. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med tio procent. Endast 600 av dem överlever.

– Plötsligt hjärtstopp är en av våra vanligaste dödsorsaker, och drabbar människor i alla åldrar. Med fler hjärtstartare, kortare väntetid på ambulans och ett ökat stöd till svensk hjärtforskning kan fler liv räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Kommunerna med längst responstid

1. Pajala: 35,8 minuter.
2. Bjurholm: 30,5 minuter.
3. Sorsele: 30,1 minuter.
4. Jokkmokk: 29,0 minuter.
5. Eda: 26,7 minuter.

Kommunerna med kortast responstid
1. Kristinehamn: 9,1 minuter.
1. Tranås: 9,1 minuter.
3. Karlskoga: 9,8 minuter.
4. Örebro: 10,2 minuter.
5. Motala: 10,3 minuter.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting. Responstid för ambulans – tid från när 112-anropet besvarades till första resurs är på plats. Endast larm med prioritet 1 (akuta livshotande symptom eller olycksfall) inkluderas. Mediantid i minuter under perioden 1 juni 2015 till och med 31 maj 2016. Uppgifter om responstider kommer från SOS Alarm.

Hjärt-Lungfonden

Bild: Hjärt-Lungfonden/Johnér


ambulans som åker snabbt för att rädda liv