Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Apotek Hjärtat blir hjärtsäkert
den 14 februari 2018

Apotek Hjärtat gör en satsning i hela Sverige för att skapa hjärtsäkra apotek. Som första apotekskedja tar man ett helhetsgrepp och ger alla apotek tillgång till hjärtstartare, på eller i direkt anslutning till apoteken.

Hjärtstartare ska finnas på alla apotek eller inte längre bort än tre minuter, till exempel på intilliggande Ica Maxi. Apotek Hjärtat gör dessutom en storsatsning på utbildning och utbildar 3 500 medarbetare i hjärt-lungräddning.

När hjärtstartarna skulle upphandlas så gjorde Apotek Hjärtat en noggrann utvärdering och bestämde sig till slut för Philips HeartStart HS1. HLR Konsulten blev vald som leverantör och samarbetspartner.

Hanna Flygar är projektledare för satsningen och även ansvarig både för upphandlingen och genomförandet.

– Det är en positiv känsla i företaget omkring satsningen för att öka hjärtsäkerheten. Det råder full aktivitet över hela landet, våra 3 500 medarbetare utbildar sig och är peppade. Medarbetarna har ett stort engagemang i denna fråga!

Tanken är att hjärtstartaren ska placeras så synlig och lättillgänglig som möjligt så att apotekets kunder blir medvetna om att den finns där. Hjärtstartarna ska också registreras i Svenska hjärtstartarregistret. Det är också viktigt för Apotek Hjärtats personal att ha snabb tillgång till support och kunskap om hjärtstartaren används, om man har frågor eller behöver teknisk support, vilket HLR Konsulten levererar.

Apotek Hjärtat blir den första apotekskedjan som tar ett helhetsgrepp och på så sätt bidrar till ett hjärtsäkrare samhälle, från Trelleborg i söder till Älvsbyn i norr.

– Apotek Hjärtats satsning på att göra hjärtstartare lättillgängliga där människor befinner sig i sin vardag, i allt från det mindre samhället till en galleria i storstan, är fantastisk. Det är att gå i bräschen för utvecklingen och verkligen ta ett samhällsansvar. Vi på HLR Konsulten är stolta över att få bidra i den processen, säger vd Mikael Gustafsson.

Bilden: Hanna Flygar, Projektledare Apotek Hjärtat, och Mikael Gustafsson, vd HLR Konsulten, på ett av alla Hjärtats apotek som nyligen fått en hjärtstartare.

hjärtstartare på apotek