Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Årets hjärt-lungräddare 2016
den 13 oktober 2016

När Clarence körde ett tufft träningspass med bandyklubben föll han plötsligt ihop, livlös. Hans tränare Olle Gabrielsson och den tillskyndande grannen Andreas Wallner får priset ”Årets hjärt-lungräddare”.

Det var under ett intervallträningspass med bandyklubben IK Sirius elitserietrupp som då 19-åriga Clarence Wahman plötsligt tappade orken och föll ihop, drabbad av plötsligt hjärtstopp.

– Clarence var helt livlös. Huden började bli blå och ögonen for runt och flackade åt olika håll. Jag hann tänka att nu dör han i mina armar. Jag förstod att vi måste påbörja hjärt-lung-räddning direkt, säger Olle.  

Andréas gav hjärtkompressioner och Olle gjorde inblåsningar tills ambulanspersonalen kom och tog över. Tack vare deras resoluta och snabba ingripande räddades Clarence. Idag är han tillbaka och tränar med laget igen.

Priset delades ut under varma applåder av Riksförbundet HjärtLungs förbundsordförande Inger Ros vid HLR-kongressen i Göteborg. Olle Gabrielsson var på plats för att ta emot priset tillsammans med Clarence.

Det är sjätte året i rad som priset delats ut. Priset är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Motivering till 2016 års pris: Olle Gabrielsson och Andréas Wallner har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.


man tar emot diplom för hjärtsäkert Sverige