Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

2017-års hjärt-lungräddare utsedda
den 30 november 2017

Tre arbetskamrater på AstraZeneca får priset för sin insats då en arbetskamrat drabbades av plötsligt hjärtstopp.

Det var en torsdag i oktober 2016 på en av läkemedelsfabrikerna i Södertälje. Fares Youssef, 29 år, stod och arbetade på fabriksgolvet när hans hjärta plötsligt stannade och han föll ihop. Maskinoperatören Maria Liefvergren släppte allt hon hade för händerna och rusade fram till Fares. Maskinteknikerna Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki blev också uppmärksammade på vad som hänt. Tillsammans utförde de hjärt-lungräddning. Tack vare AstraZenecas larmrutiner kom en väktare snabbt med hjärtstartare och Fares började visa livstecken. Efter ett par månader var han tillbaka på jobbet.

AstraZeneca genomför regelbundet utbildning på sina olika fabriker och kontor. HLR Konsulten har haft uppdraget att hålla utbildningar sedan 2002.

– Vi gratulerar medarbetarna på AstraZeneca till utmärkelsen. Det är fantastiskt när en människas liv kan räddas tack vare ett snabbt agerande och kunskaper i HLR. Vi känner oss stolta och glada över att i någon mån ha bidragit till detta genom den utbildningsinsats AstraZeneca gjort och gör, säger Mikael Gustafsson på HLR Konsulten.

Priset delas ut för det sjunde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR. Priset delades ut den 24 november 2017.

Motivering till 2017 års pris: Edward El-Zouki, Bernar El-Zouki och Maria Liefvergren har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Läs hela nyheten på Riksförbundet Hjärt-Lungs hemsida.

hjärtstartare behövs för att rädda liv