Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Athenapriset till SMS livräddare
den 7 december 2017

Sjukvårdens största och mest prestigefyllda pris, Athenapriset, går i år till SMS livräddare. Utvärderingen av systemet visar att andelen som fått avgörande HLR ökat med hela 30 procent.

Priset består av ett forskningsstipendium på 150 000 kr och delades ut på Life Science dagen den 5 december av närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

– Årets vinnande bidrag är mycket intressant, med hög kvalitet på forskningen och med förutsättningar att åstadkomma både nytta för patienter, sjukvård och samhälle, säger juryns ordförande Jenni Nordborg, avdelningschef för Hälsa, Vinnova.

SMS livräddare använder mobil positioneringsteknik för att larma frivilliga livräddare till misstänkta hjärtstopp. De bistår med hjärt-lungräddning, hämtar närmaste hjärtstartare och ökar därmed överlevnadschansen för den som drabbas av hjärtstopp.

SMS livräddare har varit i drift i Stockholm sedan sommaren 2015, i Västra Götaland sedan hösten 2016 och installeras nu i landsting i andra delar av landet.


SMS app för att rädda liv