Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Båtklubbens hjärtstartare räddade liv
den 3 juli 2014

Dramatiken blev stor då Mariefreds BK firade midsommar. Det slutade väl tack vare rådigt agerande och hjärtstartaren.

Vid Allt för sjön-mässan 2013 kom Mariefreds båtklubb i kontakt med HLR Konsulten. Tanken föddes att det kunde vara lämpligt att ha en hjärtstartare i klubben. Sagt och gjort, hjärtstartaren, en Philips HeartStart FRx, införskaffades. Bara ett år senare kom den till användning mitt i midsommarfirandet.

– När vi samlades för att luncha på verandan på klubbholmen Förskär berättade vår klubbholmsansvarige att han tagit ut hjärtstartaren till ön samma dag. Den hade blivit liggande på uppställningsplatsen, vilket är en bra plats över vintern och när man jobbar med båtarna, men nu var det verkligen hög tid att flytta ut hjärtstartaren. Det räddade livet på en ung man, berättar båtklubbens ordförande Lars Erik Larsson.

Det var på midsommardagen som ett 40-tal personer i båtklubben firade tillsammans, och det började bli dags för avfärd. En familj skulle ge sig av med sin båt då en 27-årig man plötsligt trillade ihop. Som tur var fanns ett antal sjukvårdskunniga personer bland gästerna, både ambulanssjukvårdare och andra HLR-utbildade personer. Någon hämtade hjärtstartaren medan några påbörjade hjärt-lungräddning. Med hjälp av hjärtstartaren kom hjärtat igång igen.

Efter en kvart hade ambulanshelikoptern kommit till platsen men hade inte möjlighet att gå ner och landsatte istället sjukvårdspersonal. Med hjälp av Södertörns brandförsvarsförbund, Nykvarns station, som också larmats kunde den drabbade föras till fastlandet med båt, där helikoptern väntade.

– Det är helt otroligt att allt klaffade så bra som det gjorde. Olika omständigheter och snabba och skickliga insatser gjorde att den här personen kunde få precis rätt hjälp i rätt tid. Naturligtvis är det många som efter detta också börjat att fundera över hur viktigt det kan vara att ha en hjärtstartare snabbt tillgänglig, säger Lars Erik.

Den drabbade personen mår efter omständigheterna bra. Han har ett medfött hjärtfel och har nu fått en implanterabar defibrillator inopererad.

Bilden: Mariefreds båtklubb firar midsommar på Förskär. Foto Lars Erik Larsson. 

hjärtstartare på båtklubb möte