Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Emelie utsedd till årets hjärt-lungräddare
den 15 februari 2013

Genom aktiv hjärt-lungräddning räddade hon livet på sin farfar som drabbats av plötsligt hjärtstopp. 18-åriga Emelie Härdig fick ta emot priset som "Årets hjärt-lungräddare 2012"*.

Priset delades ut på Hammarögymnasiet i Karlstad på Alla hjärtans dag.

Genom hjärt-lungräddning räddade hon livet på sin farfar som drabbats av plötsligt hjärtstopp. 18-åriga Emelie Härdig fick ta emot priset som "Årets hjärt-lungräddare 2012"*. Skolan får en hjärtstartare som ska placeras vid idrottshallen så att den är tillgänglig även på kvällar och helger.

Det var en eftermiddag för knappt två år sedan och Emelie var på besök hos sin farfar och farmor. Emelies farfar låg och vilade på soffan, men Emelie såg att han inte mådde så bra.
– Jag ville att vi skulle ringa 112 för han hade lite problem med andningen men han ville inte att vi skulle ringa, han är rätt envis, säger Emelie.

”Det går över” sade farfadern. Emelie gick in till sin farmor som lagade mat i köket och sa att hon tyckte det ändå vore bra att ringa 112. När hon kom tillbaka till farfadern låg han medvetslös på soffan. Sedan gick allt fort. Emelie ropade på sin farmor. Tillsammans lyfte de ner farfadern på golvet. Emelie sade åt sin farmor att ringa 112 medan hon kollade puls och andning. Hon konstaterade att han varken hade puls eller andning och började därefter utföra hjärt-lungräddning.

– Jag var rädd att göra fel men gjorde som jag hade lärt mig och efter en liten stund såg jag att fick han tillbaka andning och puls, säger Emelie.

När Räddningstjänsten kom tog de över. Och Emelie kommer aldrig att glömma vad de sa: ”Du har räddat din farfars liv”.

Bakom varje överlevare finns ofta en snabb och aktiv hjärt-lungräddningsinsats. Just en sådan insats som Emelie gjorde.

I dag mår hennes farfar bra. Emelie går på Räddningsgymnasiet i Hammarö och hon har siktet inställt på vad hon vill jobba med i framtiden: Räddningstjänsten.

*Instiftat av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige. Motivering till att Emelie fick priset: Emelie Härdig har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.