Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

ERC i Prag - ''Recuscitation 2015''
den 5 november 2015

Årets kongress var extra spännande med tanke på de nya riktlinjerna som presenterats i mitten av oktober. Dessa skulle nu följas upp med föreläsningar och vetenskaplig bakgrund.

Kongressen arrangerades i vackra Prag, de sista dagarna i oktober. HLR Konsulten var på plats för att ta del av nyheter, föreläsningar, diskussioner och utställning. Framför allt riktade vi vårt intresse mot den del av den livräddande kedjan där vi har vår verksamhet, det vill säga det initiala skedet av hjärt-lungräddningen och användning av hjärtstartare. Utifrån det som sägs i riktlinjerna och som flera föreläsningar förtydligade så tog vi särskilt med oss några tankar kring följande:

Att träna HLR regelbundet är viktigt, gärna ofta och med betoning på kvalitets-HLR. Däremot har man inte kunnat påvisa att feedback på kvaliteten på HLR i en livräddande situation leder till ökad överlevnad. Det kommer säkert fler undersökningar kring det.

Tidsaspekten är som alltid viktig och är ytterligare förtydligad. HLR ska pågå med så få avbrott som möjligt. Det ställer krav på hur vi lär ut och på de hjärtstartare vi använder, både vad gäller snabbhet i behandling men också instruktioner. För mycket information från hjärtstartaren gör att risken för ”hands-off” ökar och perioderna utan HLR blir längre.

”Best of the best abstracts” avgjordes också. Vann gjorde doktoranden Jolande Zijlstra från Holland med ”Reasons for failing AEDs operated by lay rescuers” som alltså uppmärksammade att det blir allt vanligare att hjärtstartare inte fungerar som tänkt i en akut situation eller inte används på rätt sätt. Det är förstås allvarligt. En vanlig orsak som redovisades var att man glömt att göra underhållsbyten av elektroder och batterier. Tillsammans med tillverkarna måste vi som återförsäljare och utbildare göra vad vi kan för att hjälpa till med enkelhet, tydlig information, service och underhåll.

ERC Prag Mattias Ringh2Ett av tävlingsbidragen svarade Mattias Ringh för. Han presenterade data från SMS-livräddningen i Stockholm. Det bidraget var ett av många fina bidrag som kom från Sverige. Det är tydligt att Sverige och Skandinavien inom många områden är föregångare, som svensk är det lätt att känna sig stolt över hur långt vi kommit samtidigt som det finns mycket kvar att göra för att fortsätta att öka överlevnaden!

Prag 2015