Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Ett år sedan hjärtstoppet
den 9 juni 2022

För ett år sedan fick en hel värld se den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen falla ihop under Danmarks inledningsmatch mot Finland i fotbolls-EM. Christian hade drabbats av hjärtstopp.

Idag, ett år senare, spelar Christian med danska landslaget igen, tack vare hjärtstartare och ett snabbt ingripande.

På plats den 12 juni 2021 var givetvis det danska landslagets läkare Morten Boesen. I en exklusiv intervju med Hjärtuppropet och en av hjärtuppropets ambassadörer, Staffan Linderborg, berättar han om dagen som kunde ha slutat helt annorlunda men som han idag kan tänka på tillbaka med glädje, eftersom allt slutade bra.

På elitidrottsnivå är det idag vanligt att det finns hjärtstartare och självklart utbildad sjukvårdspersonal. Men så är det inte överallt. Det finns mycket kvar att göra för att fler ska kunna överleva ett hjärtstopp. Christian – en vältränad ung person – visar också att det inte bara är äldre med hjärtfel som kan drabbas, utan vem som helst kan drabbas av hjärtstopp.

Det som hände på Parken i Köpenhamn blev också starten på Hjärtuppropet. Hjärtuppropet vill skapa opinion och medvetenhet om att fler lättillgängliga hjärtstartare behövs och att vi måste utbilda oss i HLR och hålla utbildningen aktuell så att vi kan hjälpa varandra.

Ta del av hela intervjun med Morten Boesen, Staffan Lindeberg och initiativtagaren till Hjärtuppropet, Björn Jadeland.

Skriv också gärna under Hjärtuppropets namninsamling för att vara med och skapa opinion för fler hjärtstartare i samhället.

Hjärtuppropet