Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Ett första, viktigt steg för att rädda liv!
den 1 mars 2016

Together As One är en ideell organisation som verkar i Ghana. Precis som i Sverige räddar kunskap i hjärt-lungräddning liv, men i Ghana är det få utanför sjukhus som kan HLR.

När HLR Konsulten fick frågan om att hjälpa till så fick "Together As One" en HLR-docka, Laerdals Little junior. Nu har vi fått en rapport som vi vill dela med oss av.


Den 16 februari hade vi workshop för våra 16 lärare på Royal Best Hope School. Denna dag stod lektionsplanering, klassrumshantering samt hälsa på schemat.

Dagen och hälsotemat avslutades med Första hjälpen med fokus på hjärt-lungräddning. När vi frågade våra lärare vad hjärt-lungräddning är, var de mycket tveksamma till svaret. Detta är inget man lär sig i Ghana om man inte jobbar inom vården. De var mycket fascinerade av vår docka, av lärarna döpt till Stephen efter vår rektor. Efter en introduktionsfilm och lektion i hur man utför hjärt-lungräddning fick de öva på ”Stephen”. Det var med stor inlevelse och engagemang de gick igenom alla steg och när det blev fel hjälpte de varandra vidare. 

Våra lärare blev inspirerade och vill ta denna kunskap vidare, med start hos våra äldsta elever och vem vet vart det kan leda? Det kanske inspirerar en elev att bli läkare?

Vi, våra lärare och framförallt våra elever tackar HLR Konsulten för att de skänkte en övningsdocka till oss. När olyckan är framme kan våra lärare hjälpa till och med denna nya kunskap - rädda liv.

Tillsammans gör vi skillnad!
Susanna & Tessa – Together As One


Om Together As One
Together As One är en ideell organisation som verkar i Ghana och driver skola, ett barnhem och fosterfamiljstöd. Huvudverksamheten är Royal Best Hope School som är en grundskola i en liten by på landsbygden vid namn Oboyambo. Varje morgon hämtar skolbussar elever från 27 omkringliggande byar, skolan har cirka 510 elever. Skolan har totalt tolv klasser från dagisnivå till klass 9. Visionen med Royal Best Hope School är att ge barn möjligheten att gå i skolan. Barnen kommer från jordbruksfamiljer där möjligheterna att få gå i skolan är små och att få gå i en bra skola ännu mindre. Tack vare skolan får barnen möjlighet att gå i en bra och kvalitativ skola. 

Läs mer på www.togetherasone.se

kurs om HLR i Ghana Afrika