Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Fler får hjälp av SMS-livräddare
den 6 maj 2014

Radio Stockholm rapporterar i ett inslag hur projektet med SMS-livräddare bidragit till att allt fler personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp får snabbare hjälp.

För fyra år sedan startade SMS-livräddarprojektet i Stockholms län. Frivilliga som genomgått utbildning i hjärt-lungräddning kan anmäla sig som SMS-livräddare. Idag finns 11 600 registrerade livräddare, enligt smslivraddare.se. Om ett hjärtstopp inträffar så får alla livräddare som befinner sig i närheten ett sms-larm direkt till sina mobiler.

Sverige Radio, Radio Stockholm, har tagit del av en utvärdering som visar på att SMS-livräddare verkligen bidrar till omedelbar hjälp:

"Och utvärderingen visar alltså att sms-livräddningen lett till att antalet patienter som får tidig hjärt-lungräddning har ökat. På ett år rör det sig om cirka 150 personer fler som fått omedelbar hjälp. Hur många liv som på så vis kunnat räddas vet forskarna inte, men förra året var överlevnaden bland de patienter som drabbades av plötsligt hjärtstillestånd 11 procent i Stockholms län."