Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Fler får snabb hjälp med HLR
den 12 oktober 2017

Nu finns årsrapporten från Svenska Hjärt-lungräddningsregistret ute. Den visar på flera intressanta fakta och positiv utveckling i flera fall.

Svenska hjärt-lungräddningsregistret är ett kvalitetsregister som samlar in rapporter om plötsliga hjärtstopp där behandling med hjärt-lungräddning eller hjärtstartare påbörjats. Enligt rapporten överlevde 2016 totalt 1317 personer ett plötsligt hjärtstopp som inträffade antingen på eller utanför sjukhus, mer än 90% av dessa med en god neurologisk funktion.

Vidare skriver man i rapporten att totalt 73% får HLR före ambulansens ankomst (75% i bevittnade fall) och att lekmän står för 86% av dessa livräddaringripanden. Glädjande är att tiden från kollaps till start av HLR succesivt har minskat genom åren från 11 minuter år 1992 till endast 1 minut 2016.

Ta del av hela sammanfattningen från Svenska HLR-rådet och rapporten i dess helhet genom att följa länken.