Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Fler får snabb hjälp med HLR
12 okt

Nu finns årsrapporten från Svenska Hjärt-lungräddningsregistret ute. Den visar på flera intressanta fakta och positiv utveckling i flera fall.

Svenska hjärt-lungräddningsregistret är ett kvalitetsregister som samlar in rapporter om plötsliga hjärtstopp där behandling med hjärt-lungräddning eller hjärtstartare påbörjats. Enligt rapporten överlevde 2016 totalt 1317 personer ett plötsligt hjärtstopp som inträffade antingen på eller utanför sjukhus, mer än 90% av dessa med en god neurologisk funktion.

Vidare skriver man i rapporten att totalt 73% får HLR före ambulansens ankomst (75% i bevittnade fall) och att lekmän står för 86% av dessa livräddaringripanden. Glädjande är att tiden från kollaps till start av HLR succesivt har minskat genom åren från 11 minuter år 1992 till endast 1 minut 2016.

Ta del av hela sammanfattningen från Svenska HLR-rådet och rapporten i dess helhet genom att följa länken.