Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Fler hjärtstartare behövs
den 16 oktober 2018

Den 16 oktober på "Restart a Heart Day" uppmärksammas att alla kan rädda liv med HLR och hjärtstartare. Hjärt-Lungfonden visar i en undersökning att fler hjärtstartare behövs, speciellt i bostadsområden.

Alla kan rädda liv! Över hela Europa uppmärksammas idag att alla kan rädda liv när någon i ens närhet drabbas av plötsligt hjärtstopp. Att våga och kunna starta hjärt-lungräddning har en avgörande betydelse, finns dessutom en hjärtstartare i den omedelbara närheten ökar chanserna betydligt för ett fortsatt och friskt liv. 

I samband med Restart a Heart Day uppmärksammar Hjärt-Lungfonden i en undersökning att det fortfarande finns otillräckligt med hjärtstartare i Sverige. Även om överlevnadsstatistiken har en klart positiv och ökande trend så visar siffror att bara 3,7 procent får hjälp av en hjärtstartare inom tre minuter, något som väsentligt ökar överlevnaden. En relevant frågeställning är förstås om man känner till var hjärtstartarna finns och om de finns där de bäst behövs.

Endast 16 461 av landets 40–50 000 hjärtstartare är registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister. Resten riskerar att stå oanvända... Trots att 2 av 3 hjärtstopp sker i bostaden finns bara cirka 2 procent av alla registrerade hjärtstartare i hemmiljö. Det motsvarar knappt 400 hjärtstartare i en befolkning på 10 miljoner.

– Hjärtstartaren är ett fantastiskt forskningsgenombrott som kan ge människor livet tillbaka. Den bör finnas tillgänglig för alla som drabbas av plötsligt hjärtstopp, oberoende av var de bor. Vi uppmanar fler fastighetsägare, hyresvärdar, föreningar och bostadsområden att skaffa och registrera hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Läs hela artikeln från Hjärt-Lungfonden via länken!


starta ett hjärta igen