Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Fördubblad överlevnad
den 12 augusti 2014

Antalet personer som lever 30 dagar efter ett hjärtstopp som inträffat utanför sjukhus har mer än fördubblats de senaste tjugo åren. Det är slutsatsen i en rapport som publicerats i European Heart Journal.

– Vi tror att den viktigaste orsaken är att fler ingripanden görs av vanligt folk. Det beror på den massutbildning inom hjärt- och lungräddning som har genomförts ute i samhället. På det viset har alla fyra länkarna i överlevnadskedjan efter ett plötsligt oväntat hjärtstopp förbättrats, säger Johan Herlitz, professor i Prehospital Akutsjukvård på Högskolan i Borås.

Resultaten framkommer i artikeln "Improved outcome in Sweden after out-of-hospital cardiac arrest and possible association with improvements in every link in the chain of survival” skriven av Anneli Strömsöe, Leif Svensson, Åsa B. Axelsson, Andreas Claesson, Katarina E. Göransson, Per Nordberg och Johan Herlitz. Artikeln utgör en del av Anneli Strömsöes doktorsavhandling där Johan Herlitz är huvudhandledare.

Plötsligt hjärtstopp HLR Konsulten