Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Friends Arena hjärtsäker zon
den 23 juni 2014

För Friends Arena är det självklart med hög säkerhet. Därför var det också helt naturligt att bli en hjärtsäker zon.
Friends Arena blir den andra hjärtsäkra arenan i Sverige efter Guldfågeln Arena i Kalmar som var först ut.

I dagarna har personal på driftbolaget Sweden Arena Management utbildats i hjärt-lungräddning och i hur man använder en hjärtstartare. Sedan tidigare finns ett antal hjärtstartare utplacerade på strategiska platser, bland annat på varje långsida på varje våningsplan och vid biljettkassan. Totalt finns 15 hjärtstartare på arenan. Målet är att förbättra chanserna att rädda liv om någon drabbas av hjärtstopp i Sveriges nationalarena, som gästas av ca 1 miljon besökare per år. 

– Besökarnas säkerhet är för oss på Friends Arena det absolut viktigaste. Det var därför en självklarhet för oss att ingå ett samarbete med Hjärt-Lungfonden och att hjärtsäkra arenan, säger Stefan Wittberg säkerhetssamordnare för Friends Arena.

Under tre dagar har personal i Sweden Arena Management utbildats av HLR Konsulten som är utvald utbildare av Hjärt-Lungfonden, med rätt att certifiera Hjärtsäker zon. Alla har gått samma utbildning, från eventpersonal till vd. 
Friends arena hjärtsäker zon2

HLR Konsultens utbildare Gustav Bard berättade om hjärt-lungräddning och hur man använder en hjärtstartare. Därefter fick alla praktiskt öva med hjärtstartare och att utföra hjärt-lungräddning med hjälp av HLR-dockor.


– Det är alltid mycket folk i rörelse här, vare sig det är konferenser eller större event. Nu känner jag mig inte främmande för att använda hjärtstartaren. Utbildningen var mycket bra, med gott om tid för varje moment, och nu vet vad jag ska göra och fokusera på ifall det händer, säger Pauliina, eventkoordinator och en av kursdeltagarna. 

Installationerna av hjärtstartarna har gjorts i samarbete med Hjärt-Lungfonden som en del av Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige. När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp räknas varje minut. Att få en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder kan vara avgörande för att överleva. Varje år överlever endast 500 av de 10 000 svenskar som drabbas av hjärtstopp.

– Ingen ska behöva dö av plötsligt hjärtstopp. Hjärtstartare finns tillgängliga för Friends Arenas besökare och publik för att liv ska kunna räddas, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Bilden överst t h: Stefan Wittberg, säkerhetssamordnare på Friends Arena, visar en av arenans hjärtstartare. Hjärtstartarna är placerade så att de ska vara så lättillgängliga som möjligt.

Hjärtsäkra Sverige är en kampanj som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring. Målen med kampanjen, som pågår till och med 2015, är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp.

En hjärtsäker zon innebär att:
  • det finns rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112
  • det finns kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in
  • personaenl vet var hjärtstartaren finns och kan hantera den
  • behandling med hjärtstartare kan ske inom tre minuter
  • hjärtstartaren är registrerad i nationella hjärtstartarregistret


Jag vill veta mer om Hjärtsäker zon

Vill du veta mer om hur HLR Konsulten kan hjälpa er att skapa en hjärtsäker arbetplats? Fyll i nedanstående information så kontaktar vi dig!

hjärtstartare på arena