Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Fyra gånger fler överlever hjärtstopp
den 10 mars 2015

Antalet svenskar som överlever plötsligt hjärtstopp ökar och har mer än fyrdubblats på 20 år.

Antalet räddade liv ökar kraftigt

Nio av tio som drabbas av hjärtstopp dör trots att behandling inleds, men antalet räddade liv ökar nu kraftigt. Under perioden 1992 till 2013 har antalet svenskar som överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus ökat från 124 till 539. Ökningen har framförallt skett efter år 2000. Det visar statistik som Hjärt-Lungfonden presenterar från Svenska hjärt-lungregistret. 


Fler hjärtstartare viktig orsak
En viktig orsak till att fler räddas är att det finns fler hjärtstartare i samhället. Behandling med hjärtstartare sätts i dag in snabbare än tidigare, trots att det tar allt längre tid för ambulansen att komma fram efter ett larm. I dag finns över 10 000 registrerade hjärtstartare i landet, vilket kan jämföras med omkring 2 000 för fem år sedan.

Ju snabbare insats - desto större chans till överlevnad
Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat oväntat stannar. Man blir medvetslös och slutar andas. För att få igång ett hjärta som har stannat behövs hjärt-lungräddning och en hjärtstartare, helst under de första tre minuterna efter hjärtstoppet. Chansen att överleva plötsligt hjärtstopp är 75 procent om man får en stöt av en hjärtstartare inom tre minuter. Ju tidigare stöt, desto större chans. Hjärtstartare är självinstruerande och enkla att använda.


Med hjälp av appen "Rädda hjärtat" kan man tar reda på var närmaste hjärtstartare finns. Det är den första kompletta appen på svenska om hjärt-lungräddning som kan visa var närmaste hjärtstartare finns. Genom appen kan man också lära sig mer om hjärt-lungräddning och hjärtstartare i förebyggande syfte. Appen har tagits fram av svenska HLR-rådet tillsammans med Hjärt-Lungfonden.
 
Hjärt-Lungfonden driver kampanjen Hjärtsäkra Sverige tillsammans med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring. Målen med kampanjen är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp. HLR Konsulten är utbildare och samarbetspart inom projektet.


rädda hjärtat