Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Hjärtstartardagen
den 16 oktober 2019

Den 16 oktober är det Hjärtstartardagen – World Restart a Heart. Den här dagen uppmärksammar vi vikten av att det finns lättillgängliga hjärtstartare och personer som kan och vågar hjälpa genom att göra HLR.

Alla kan rädda liv, det är den väsentliga tanken med Hjärtstartardagen. Svenska HLR-rådet uppmärksammar dagen och skriver bland annat:

Svenska HLR-rådet har som mål att vi tillsammans skall rädda livet på minst 1000 personer årligen från 2025. I Sverige skall vi tillsammans kämpa för att detta skall ske.

Svenska HLR-rådet nämner 8 viktiga punkter för att detta ske ske. Vi återger de två första som också handlar om vad vi kan göra för att vara förberedda om det händer. Mer information finns via länken.

1.HLR med god kvalitet!

Tidig HLR med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar ökar överlevnaden med 2-4 gånger jämfört med att inte göra någonting alls. Alla bör gå en HLR-utbildning och få kunskaper att kunna identifiera ett hjärtstopp, larma 112, starta HLR utan avbrott och använda en hjärtstartare. Med dessa enkla åtgärder skulle hundratals fler liv kunna räddas varje år.

 Gå en kurs i Hjärtlungräddning (HLR) årligen

– Arbetsgivare ska skapa möjligheter för personal att regelbundet träna HLR.

– Larm till 112 samt start av HLR skall kunna ske inom 1 minut.

2.Tidig strömstöt med en hjärtstartare!

Om fler hjärtstartare fanns i samhället, om fler var registrerade i hjärtstartarregistret och tillgängliga dygnet runt, om fler via regelbunden HLR-utbildning lär sig använda dessa enkla apparater så skulle fler kunna överleva ett plötsligt hjärtstopp. Om en hjärtstartare används inom 3-5 minuter kan vid bevittande hjärtstopp och defibrillerbar hjärtrytm upp till 70% överleva.

-Defibrillering ska kunna ske inom 5 minuter. 

-Alla hjärtstartare bör göras tillgängliga dygnet runt. 

-Alla hjärtstartare utanför sjukhus ska registreras via hjartstartarregistret.se

alla kan rädda liv