Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Hjärtstartare på varje Bauhaus
den 27 september 2013

För den som besöker Bauhaus finns numera hjälpen nära om någon skulle drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Sedan i maj finns det hjärtstartare utplacerade i entrén på varje Bauhaus varuhus i Sverige. Tanken är att vem som helst ska kunna använda hjärtstartaren, men det finns också utbildad personal som snabbt kan vara på plats och hjälpa till.

– Hjärtstartaren är en investering för våra kunder och närområdets besökare likväl som för våra anställda. Vi har en enorm genomströmning av människor i våra varuhus varje dag och kan denna satsning hjälpa en enda person en gång så är det en lönsam investering, säger Johan Saxne, informations- och marknadschef på Bauhaus.

Hjärtstartarna har nu funnits på plats i några månader men än så länge har inte någon använts.

– Vi har haft ett tillbud då en av våra medarbetare insjuknade och fördes till sjukhus i något som visade sig vara en hjärtinfarkt. Då var det tryggt att veta att hjärtstartaren fanns om den skulle behövas, säger Jan Wallström som är säkerhetschef på Bauhaus. Vi har fått mycket positiv respons av våra medarbetare på initiativet. Många känner att hjärtstartaren ger en extra trygghet på arbetsplatsen.

När det var dags att ta beslut om vilken hjärtstartare som var den mest lämpliga vände sig Bauhaus bland annat till HLR Konsulten som marknadsför flera av marknadens ledande hjärtstartare.

– Vi fick möjlighet att jämföra olika märken, vilket var viktigt för oss, och valet föll på Philips HeartStart HS1. Vi upplever den som mycket tydlig och lätt att använda och framför allt mycket lätt och smidig att förflytta, vilket har stor betydelse för oss.

Jan Wallström har också utbildats till HLR-instruktör av HLR Konsulten, en lösning som passar en stor organisation som Bauhaus med många varuhus spridda över hela landet och många medarbetare. Nu kan Jan själv utbilda personalen allt efter behov och kommer också att se till att repetitionsutbildning genomförs.

– Vi har valt att utbilda alla chefer i D-HLR som en del av vår jourutbildning som också omfattar rån och hot samt brandutbildningen. Tio till femton personer är utbildade per varuhus.

hjärtstartare på Bauhaus