Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Hjärtstartare till polisen i Stockholm
den 11 oktober 2012

Stockholm blir mer hjärtsäkert. Polisen i samtliga Stockholms polisdistrikt är nu aktiva i SALSA-projektet och har utbildats och utrustats med ytterligare 105 hjärtstartare.

Projektet som startade 2005 drivs av Södersjukhusets Hjärtstoppscentrum i samarbete med olika aktörer. Målsättningen är att förbättra överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus, att snabbt kunna sätta igång de livräddande insatserna. Först utrustades brandförsvaren och något år senare citypolisen. Nu finns alltså hjärtstartare i ytterligare ett stort antal polisbilar inom hela Stockholm. Philips Healthcare, Laerdal Medical och Hjärt-Lungfonden förser polisen med hjärtstartare under en period av tre år. Totalt finns nu 137 hjärtstartare i Stockholms polisdistrikt.


Ett snabbt och effektivt omhändertagande är avgörande när det handlar om hjärtstopp. Mikael Gustafsson från HLR Konsulten agerar sakkunnig i SALSA-projektet kring utbildning och har också utbildat instruktörer inom brandförsvaren och polisdistrikten.


– Det vi sett hittills är att samarbetet mellan ambulans och räddningstjänst är mycket positivt. Ofta är polis eller brandkår först på plats och påbörjar hjärt- lungräddningen. När ambulansen kommer fortsätter man att hjälpas åt, vilket ger ett mycket effektivare omhändertagande, säger Mikael Gustafsson.


Överlevnaden har mer än fördubblats sedan SALSA startade. Det betyder att ytterligare 60 personer per år räddats till livet tack vare en snabb insats, men fortfarande är det ändå bara tio procent som överlever.


Förutom att utrusta och utbilda polis och brandmän har även ett stort antal publika anläggningar som köpcentrum, större företag och idrottsanläggningar utrustats med hjärtstartare och personalen har utbildats i HLR med hjärtstartare. Det har också bidragit till den ökade överlevnaden.

Morten Blakstvedt från Laerdal och Tom Fransson från Philips överlämnade en hjärtstartare till länspolismästaren Mats Löfving. Foto: Annika Holmén