Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Hjärtuppropet
den 28 mars 2022

Allt för få hjärtstartare är tillgängliga dygnet runt. Och hjärtstopp sker 24/7. Hjärtuppropet är ett initiativ som vill att fler lättillgängliga hjärtstartare ska finnas där de behövs och att fler ska utbilda sig i HLR.

Ett hjärtstopp kan inträffa när som helst och var som helst, till exempel i våra bostadsområden där de flesta hjärtstoppen faktiskt sker. Genom en kampanj och en namninsamling till Sveriges kommuner och regioner vill Hjärtuppropet bidra till fler hjärtstartare.


Hjärtuppropet vill även att flera ska kunna hjärt-lungräddning och få alla att förstå att de både kan och får använda en hjärtstartare. Varje sekund räknas och för att rädda någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp så behövs en hjärtstartare.


Hjärtuppropets alla ambassadörer har förstått hur viktigt detta är, genom egen erfarenhet eller genom medvetenheten att vem som helst kan drabbas. Höj din röst och var med i Hjärtuppropets namninsamling. Hjärta för hjärta, slag för slag – så kan vi får fler hjärtstartare där de behövs!


På en pressträff den 28 mars berättade en av ambassadörerna, Kristina Alsér, tidigare landshövding i Växjö, varför hon valde att vara med.


– För mig var det en självklarhet att bli ambassadör när jag fick frågan. Min man Janne drabbades av ett hjärtstopp för ett antal år sedan men överlevde tack vare kunskapen om HLR och en hjärtstartare. Han mår bra idag och vi känner tacksamhet till livet.


Se gärna hela pressträffen som leds av Staffan Lindeborg och där även Thomas Ravelli och berättar varför han valt att bli ambassadör och där Björn Jadeland som tagit initiativ till Hjärtuppropet* berättar om bakgrunden.


* Bakom hjärtuppropet står 8 företag i branschen som tillsammans har en vision att det ska finnas hjärtstartare och utbildade medmänniskor till hands var man än befinner sig.  


Hjärtuppropet