Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Mobila SMS-livräddare på Ingmarsö
den 5 juli 2016

De vill hjälpa varandra. Långt ut i Stockholms mellersta skärgård ligger vackra Ingmarsö, men om någon blir allvarligt sjuk eller olyckan är framme så är den enda någorlunda snabba hjälpen ambulanshelikoptern.

ingmarsö 2Det finns en bofast befolkning på cirka 150 personer på Ingmarsö och på sommaren kan det vara cirka tusen personer.  När möjligheten kom att engagera sig som mobil SMS-livräddare med hjärtstartare var valet självklart för Allan och Kerstin Ekman och flera av deras grannar. Dessutom fick man hjälp via projektet att införskaffa en hjärtstartare.

Hjärtstartaren sitter mycket synlig på väggen till ett uthus hos Kerstin och Allan. Den är tillgänglig året runt och förvaras i ett värmeskåp.

– Vi har gjort en bedömning av placeringen och just här sitter hjärtstartaren strategiskt placerad mellan två mer tätbebyggda områden. Vi har gjort vad vi kan för att uppmärksamma grannar och boende på var den är placerad, säger Allan.

Här på Ingmarsö har begreppet mobila SMS-livräddare med hjärtstartare fått en lite annorlunda betydelse. Tanken med projektet är att engagera fordonsburna personer med hjärtstartare som tillbringar mer än 50 procent av tiden i sitt fordon. På Ingmarsö har de som anslutit sig som mobila SMS-livräddare i stället tillgång till fyrhjulingar eller golfbilar. Precis som ”vanliga” SMS-livräddare larmas personen av SOS Alarm via en app i telefonen, då ett plötsligt hjärtstopp skett i närheten. Vid ett larm måste någon snabbt hämta hjärtstartaren för att sedan bege sig till den drabbade, medan några andra startar hjärt-lungräddning.

Totalt utbildades 18 personer, i åldrarna 18 till 70 år, av HLR Konsulten som är en samarbetspart i projektet.

– Det är en fantastisk förmån att vi fick möjlighet att utbilda oss och vara en del av projektet, säger Allan. Alla som gick kursen tyckte att utbildningen var mycket bra och gav väldigt mycket. Dessutom har vi gått utbildningen tillsammans, vilket gör att vi håller frågan aktuell och fortsätter att prata med varandra om det vi lärde oss.

Ekmans_hjärtstartare IngmarsöFör Kerstin, Allan och dottern Titti känns det bra att veta att man kan hjälpa till att rädda liv.

– Det här är värdefullt även när vi inte befinner oss på Ingmarsö, säger Kerstin. Många kan ha nytta av det även på sina arbetsplatser och någon av deltagarna har redan larmats till hjärtstopp i närheten av sin arbetsplats. Förhoppningen är att vi också får ett intresse för regelbunden utbildning, vi behöver påminna oss om vad vi lärt oss.


På bilden syns Kerstin Ekman, Titti Enecker och Allan Ekman.


Om Mobila SMS-livräddare med hjärtstartare: 

SMS-livräddarprojektet som funnits i Stockholm i flera år har nu utökats med Mobila SMS-livräddare med hjärtstartare. Det vänder sig till personer som befinner sig i ett fordon över 50 procent av tiden i vardagen samt har hjärtstartare i fordonet. Som mobil SMS-livräddare har man utökad radie och får larm på större yta än de övriga SMS-livräddarna i projektet. Har du eller ert företag förutsättningar för att delta i projektet? Har ni rätt förutsättningar men saknar utbildning eller hjärtstartare? Kontakta oss för ytterligare information om mobila SMS-livräddare och möjliga erbjudanden inom projektet. Du kan läsa mer om SMSlivräddare här.

Intresseanmälan Mobila SMS-livräddare med hjärtstartare

Jag vill veta mer om projektet Mobila SMS-livräddare med hjärtstartare. Kontakta mig.

man med hjärtstartare