Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Nya riktlinjer – nytt utbildningsprogram
den 13 oktober 2016

HLR 2016 har precis avslutats efter ett par intensiva dagar på Svenska Mässan i Göteborg. På kongressen lanserades de nya svenska HLR-riktlinjerna och ett genomgående nytt utbildningsmaterial.

HLR 2016_2

2 600 personer hade samlats till HLR-kongressen, vilket är ett fantastiskt rekord. Vi fick ta del av många intressanta föreläsningar med allt från statistik, som ger värdefull information om förutsättningarna för att rädda liv och vad som kan göras bättre, till pedagogik och etik.

Ett återkommande tema var vikten av HLR med kvalitet och få avbrott, vilket också betonas i de nya riktlinjerna. Något som går hand i hand med detta var ett återkommande uttryck, Low-Dose High-Frequence. Det handlar alltså om vikten av att träna kortare pass men desto oftare. Vetenskapliga undersökningar visar att det ger det bästa resultatet.

Tidsfaktorn var också ett återkommande tema och hur vi ska kunna optimera både larmsystem, larmoperatörens roll vad gäller att identifiera ett hjärtstopp och inte minst hur vi ska kunna optimera användningen av resurser i form av SMS-livräddare och hjärtstartare. Den senaste tanken på att korta tiden till hjärtstartare fick vi ta direkt del av när en drönare med hjärtstartare intog scenen.

I och med kongressen lanserades alltså ett helt nytt utbildningsmaterial. Det innebär nya kursböcker, nya filmer och nya webbtester för grundkurserna. En nyhet är att DVD-skivan är borta. Istället övergår man till nedladdningsbara filmer från HLR rådets hemsida. Utbildningen i Barn-HLR är helt ny, med en ny typ av övningsdocka, Mini-baby. Tanken är att göra utbildningen i Barn-HLR mer lättillgänglig för allmänheten. Förutom det nya kursmaterialet finns också webbtester för att kvalitetssäkra instruktörerna i de olika utbildningsprogrammen. Dessa ska genomföras årligen för att instruktören ska vara certifierad.

Det fanns också en intressant utställning. I HLR-rådets monter var det full aktivitet och många besökare som ville ställa frågor om det nya utbildningsmaterialet. Det visades också en del produktnyheter. Bland annat visade Physio-Control sin nya hjärtstartare LIFEPAK CR2 som kommer att bli ett mycket intressant alternativ med tanke på både möjligheter till att göra hjärt-lungräddning under pågående analys och GPS-uppkoppling. Laerdal visade också RQI, Resuscitation Quality Improvement, ett system som man i samarbete med HLR-rådet rekommenderar till sjukvården och ambulanssjukvården för att underlätta HLR-repetitioner och ge bättre HLR-kvalitet. Systemet innehåller portabla enheter för färdighetsträning för vuxen- och barn-HLR samt ett administrativt system.

Sammanfattningsvis var det två intensiva och intressanta dagar. Nu ser vi fram emot att arbeta efter de nya riktlinjerna och använda det nya utbildningsmaterialet.

HLR 2016_4HLR 2016_5



drönare på mässa för HLR