Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Österåkers gymnasium hjärtsäker zon
den 18 juni 2014

Som första gymnasieskola i Sverige hjärtsäkras nu Österåkers gymnasium.
En hjärtstartare placeras i skolans entré och all personal utbildas i hjärt-lungräddning. Målet är att kunna rädda liv om någon drabbas av hjärtstopp i eller i närheten av skolan, som har 450 elever. Hjärtsäkringen har genomförts av Hjärt-Lungfonden i samarbete med HLR Konsulten Sverige AB.


– Ingen ska behöva dö av ett plötsligt hjärtstopp. Att ett gymnasium hjärtsäkrar sig för att kunna bidra till att rädda fler liv är oerhört positivt , säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp räknas varje minut. Att få en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder kan vara avgörande för att överleva. Varje år överlever endast 500 av de 10 000 svenskar som drabbas av hjärtstopp.

– Det känns fantastiskt bra att som skola kunna erbjuda en hjärtsäker miljö för alla som befinner sig i och i närheten av skolan. Initiativet kom från en elev, Eric Rosén, som marknadsförde hjärtstartaridén i sitt gymnasiearbete. Han gjorde intresseundersökningar och samlade namnunderskrifter innan han kontaktade mig för att presentera det hela och övertygade mig om hur viktigt det är, säger Christina Awerstedt, rektor för Österåkers gymnasium.

Bilden: Under två dagar utbildade HLR Konsulten personalen på skolan. Såväl lärare som vaktmästare och husfar deltog i utbildningen.

Hjärtsäkra Sverige är en kampanj som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring. Målen med kampanjen, som pågår till och med 2015, är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp.

Jag vill veta mer om Hjärtsäker zon

Vill du veta mer om hur HLR Konsulten kan hjälpa er att skapa en hjärtsäker arbetplats? Fyll i nedanstående information så kontaktar vi dig!

utbildning i HLR på skolor