Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Överlevde tack vare snabb hjälp
den 17 augusti 2015

När föreningen Kungsviken skaffade hjärtstartare ville man placera den tillgänglig för alla, året runt. Tack vare det överlevde en 46-årig man ett plötsligt hjärtstopp.

– Med många barn- och ungdomar i sim- och seglarskolar så kändes det som helt rätt beslut att skaffa en hjärtstartare som också skulle kunna komma hela samhället till del, berättar Hans Almér som är med i föreningens styrelse.

Under sommaren deltar ett stort antal barn och ungdomar, även vuxna, i föreningens verksamhet. På vintern finns cirka 60 bofasta men under sommaren är det uppemot 500 personer. När föreningen fick pengar från kommunen för en parkeringsplats som aldrig blev av fick man istället tillåtelse att använda pengarna till hjärtstartare.  Föreningen kontaktade HLR Konsulten som rekommenderade Philips HeartStart FRx, en mycket lättanvänd hjärtstartare som dessutom har fördelen att den kan utrustas med en barnnyckel för snabb behandling av barnhjärtan. 

– Vi ville placera hjärtstartaren så lättillgänglig som möjligt och valde att sätta den i ett eluppvärmt skåp centralt vid den gamla affären, säger Hans. Idag vet vi att vi verkligen gjorde en bra sak när vi skaffade och hittade en bra plats för hjärtstartaren. Nu har den räddat liv.

Det var när ett sällskap samlats för att ha trevligt och umgås som en av deltagarna plötsligt började snarka under middagen.

– Först trodde vi att han skämtade men insåg snabbt att det var något allvarligt och jag larmade ambulans. Vår vän kvicknade faktiskt till helt kort och vi trodde att faran var över men då blev han helt livlös, berättar en av de närvarande vännerna. 

Värden som visste att det fanns en hjärtstartare vid den gamla affären några hundra meter bort kunde dirigera några att hämta den. Några sjukvårdskunniga i sällskapet startade hjärt-lungräddning. Hela tiden fanns larmcentralen kvar på telefon och alla i sällskapet agerade lugnt och samlat.

– Vi fortsatte hela tiden med hjärt-lungräddning och så fort hjärtstartaren hämtats kopplade vi upp den och fick direkt efter analys genomföra en defibrillering. Detta upprepades några gånger. Hjärtstartaren sa verkligen exakt vad vi skulle göra och det var tryggt att bara kunna följa instruktionerna.

Efter en knapp kvart kom ambulansen och fortsatte räddningsarbetet. Efter ytterligare några defibrilleringar och adrenalininjektioner vaknade mannen och var inom kort fullt talbar.

– Det kändes fantastiskt när vi förstod att han levde och dessutom verkade vara sitt vanliga jag. Ambulanspersonalen sa till oss att vårt räddningsarbete med hjärt-lungräddning och hjärtstartaren hade varit avgörande för den lyckade utgången, berättar vännen.

Personen som drabbades är en 46-årig man utan några tidigare kända fysiska problem och han mår efter omständigheterna bra.

Jag önskar kontakt

Vill du veta mer om en särskild produkt eller vilken lösning vi kan skapa just för dig eller ditt företag? Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp eller mejlar dig.

hjärtstartare på väggen vid föreningen kungsviken