Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Stadsmissionens Nattjour utrustad med hjärtstartare
den 10 februari 2017

Med en hjärtstartare i Nattjourens bil och som mobil SMS-livräddare har Stockholms Stadsmission ytterligare en möjlighet att hjälpa någon i en akut situation.

Nattjouren arbetar uppsökande och ger akut stöd till människor i hemlöshet. Varje dag under eftermiddagar, kvällar och nätter finns Nattjourens medarbetare på gator och torg, i parker och i tunnelbanan för att kunna hjälpa till i en akut situation, eller kanske bara prata. Det är totalt sex personer som arbetar i det uppsökande teamet. I verksamheten finns en bil som nu utrustats med hjärtstartare och Nattjouren har registrerat sig som mobila SMS-livräddare med hjärtstartare. Som en del av projektet kan Nattjouren komma att larmas via SMS-livräddarappen till platsen för ett hjärtstopp av larmtjänsten.

– Alla är positiva till att finnas med. Vi är ute och rör på oss i hela Storstockholm, och om vi inte befinner oss mitt uppe i ett uppdrag känns det jättebra att vi kan vara med och hjälpa någon som drabbats av hjärtstopp, säger Shara Sammelin som är verksamhetsledare.

För att kunna registrera sig som mobil SMS-livräddare med hjärtstartare ska man använda sig av fordonet mer än 50 procent av tiden. Nattjourens bil är ständigt i rörelse, från eftermiddag till sen kväll.

– Vi måste alltid prioritera vår egen verksamhet, det är en förutsättning att vi faktiskt kan välja att tacka nej, men när vi har möjlighet att hjälpa till vill vi kunna göra det, säger Ted Axelsson som jobbar i det uppsökande teamet.

Hjärtstartaren är skänkt av Physio-Control och HLR Konsulten. Nästa steg är att nattjourens uppsökande team ska få gå en repetitionskurs i HLR och hjärtstartare, så att de känner sig helt beredda och trygga att rycka in den dag larmet kommer.

Bilden: Nattjourens verksamhetsledare Shara Sammelin och Ted Axelsson i det uppsökande teamet tar emot en hjärtstartare, LIFEPAK CR Plus, av HLR Konsultens vd Mikael Gustafsson.


Om mobila SMS-livräddare med hjärtstartare: 900 stockholmare drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus varje år, och endast 10 procent överlever. Idag finns över 10 000 SMS-livräddare i Stockholm, vilket påtagligt bidragit till att minska tiden till den första hjälpinsatsen. Via appen SMSlivräddare larmas livräddaren till platsen för ett plötsligt hjärtstopp och kan påbörja HLR. Det kan betyda skillnaden mellan liv och död. Om den drabbade kan få snabb hjälp av en hjärtstartare ökar chansen ytterligare till överlevnad.

SMS-livräddarprojektet i Stockholms län har nu utvidgats till att ge möjlighet för personer och verksamheter med tillgång till hjärtstartare i fordon att delta i projektet med en utvidgad radie, vilket innebär att man får larm på större yta än övriga SMS-livräddare. Förutsättning är man befinner sig i ett fordon över 50 procent av tiden i vardagen.

Om Stockholms Stadsmission och Nattjouren: Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar för att skapa ett mänskligare samhälle för alla genom att arbeta med social omsorg, vård, utbildning och arbetsintegration. Nattjourens uppsökare arbetar med målgruppen vuxna hemlösa. Uppdraget är att motverka hemlöshet, genom att jobba med akuta insatser och för långsiktiga lösningar som främjar den enskildes och målgruppens möjlighet till stabilare livssituation.

Intresseanmälan Mobila SMS-livräddare med hjärtstartare

Jag vill veta mer om projektet Mobila SMS-livräddare med hjärtstartare. Kontakta mig.

Stockholm stadsmission visar sin hjärtstartare