Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Storstockholms brandförsvar satsar på kvalitets-HLR
den 14 januari 2016

HLR med feedback ger ett kvitto på att man gör rätt och därför hela tiden kan utveckla sin teknik och bli bättre.
Det är vad Storstockholms brandförsvar nu satsar på när man ger möjlighet för alla brandstationer att regelbundet träna hjärt-lungräddning med feedback, så kallad kvalitets-HLR (QCPR).

Brandförsvaret har nyligen köpt in både vuxen-dockor, Resusci Anne QCPR, och Resusci Baby QCPR, tillsammans med SkillGuide och SimPad SkillReporter. Med kvalitets-HLR får man en mycket detaljerad och tydlig feedback på hela förloppet; kompressioner, inblåsningar och tid. Informationen visar tydligt vad man behöver göra för att förbättra sin HLR-teknik. Med SimPad SkillReporter ges möjlighet till mer övergripande statistik och rapporter som kan vara till hjälp för att se hur träningen bäst ska läggas upp.

En av arbetsplatserna inom Storstockholms brandförsvar är Vällingby brandstation. Kjell Karlsson är förman och räddningsledare i Vällingby.

– Det här är en satsning på kunskap och kvalitet. Nu får varje brandstation möjlighet till regelbunden träning med feedback. Tanken är att öva ofta men kortare pass. 

Vällingby brandstation får ungefär 50–70 larm varje år om plötsligt hjärtstopp, inom ramen för SALSA-projektet som innebär att ambulans, räddningstjänst och polis larmas samtidigt.

– Satsningen på kvalitets-HLR är jättebra och viktig. Man får ett kvitto på att man gör rätt och att man genom övning blir bättre. Dessutom gillar vi brandmän att tävla och mäta oss mot varandra, det är ytterligare en sporre, säger Kjell.

Träningsutrustningen som levererats till Stockholms brandförsvar är från Laerdal Medicals QCPR-produktportfölj och har levererats av HLR Konsulten.

HLR docka för utbildning