Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Träna för livet
den 16 oktober 2019

En måndag i april hände det oväntade. Under gymnastikpasset faller Bengt ihop och Egon startar omedelbart hjärt-lungräddning. Den här kvällen kommer alla goda insatser att rädda Bengts liv.

Det var dags för uppvärmning på måndagspasset. Bengt Salomonsson och Egon Edwinson joggade efter varandra. Sundbybergs gymnastikförening består av ett gäng glada och träningsvilliga män som kommit lite till åren och som tränar två gånger i veckan på Ängskolan i Sundbyberg. Den här kvällen skulle dock bli annorlunda. Bengt springer framför Egon och rätt som det är säckar han ihop framför Egons fötter. Först la Egon Bengt i stabilt sidoläge men som gammal Röda Korset-samarit och med aktuell utbildning i Vuxen-HLR med hjärtstartare hörde Egon snart att Bengts andning inte längre var normal, andetagen kom som konstiga snarkningar.

Det är nu alla gör som man lärt sig. Egon startar omedelbart HLR, någon larmar 112 och någon annan hämtar hjärtstartaren som föreningen klokt nog valt att införskaffa.

– Hela gänget stod runt omkring och jag gjorde HLR hela tiden, en av grabbarna kom med hjärtstartaren. Vi fick defibrillera två gånger, berättar Egon.

Innan ambulansen är på plats kommer några SMS-livräddare. Efter ungefär tio minuter kommer det stora pådraget.

– Jag fortsatte med kompressioner och en av SMS-livräddarna, en tjej, hjälpte till med inblåsningarna. Det var imponerande att se vilket pådrag det blev sen. Polis, räddningstjänst, läkarbil och ambulans, alla kom.

När Bengt bärs ut är han vid medvetande, han vinkar från båren. Det minns inte Bengt själv.

– Mitt första minne är från Karolinska sjukhuset. Jag åkte in på en måndag och var inlagd fyra dagar. Jag fick vänta på att de skulle sätta in en ICD (en implanterbar defibrillator) och det gjorde dom på fredagen och samma dag fick jag åka hem, berättar Bengt.

Redan i slutet av maj var Bengt tillbaka igen och tränade.

– Om det inte hade varit för revbenen hade jag kommit tidigare, säger Bengt med ett skratt och Egon undrar om han knäckte några. – Hela gänget, jag kunde inte göra alla rörelser på första gympan på grund av revbenen, svarHLR-utbildning hos HLR Konsulten_sar Bengt.

Bengt och Egon är helt överens om att några knäckta revben i sammanhanget har underordnad betydelse. För Bengt har livet i stort sett återgått till det normala och han funderar inte så mycket över det som hände, han känner sig oftast trygg, speciellt på gymnastiken.

– Jag hade tur att hjärtstoppet inte inträffade i skogen, säger Bengt.

I dagarna har Sundbybergs gymnastikförening varit och utbildat sig igen hos HLR Konsulten. En klart motiverad grupp som vet vilken skillnad det gör när man kan hjälpa någon med HLR och hjärtstartare.

– I år kunde jag inte vara med på utbildningen, berättar Egon. Men jag hade utbildat mig på hösten innan Bengts hjärtstopp inträffade. Då var det bra att jag även fick öva på att använda hjärtstartaren. Nu funderade jag inte över huvud taget utan körde bara på.

Ett glatt gäng samlade igen, den här gången för torsdagsträningen. Sundbybergs gymnastikförening  firar 100 år nästa år som förening. Föreningen har regelbunden HLR-utbildning hos HLR Konsulten som man också köpt hjärtstartaren av.


hjärtstartare philips