Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Handla tryggt på Coop i Bohus-Älvsborg
den 5 juni 2013

Konsumentföreningen i Bohuslän-Älvsborg satsar på att skapa en trygg miljö för både kunder och medarbetare. 22 hjärtstartare, Philips HeartStart HS1, har köps av föreningen.

Dessa är nu i full gång med att placeras ut på Coop Forum-, Coop Extra- och Konsumbutiker, från Åmål i norr till Ljungskile i söder*.

När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp är tiden den mest kritiska faktorn. Chansen att överleva ett hjärtstopp är störst om larm sker tidigt, hjärt-lungräddning startas inom en minut och en hjärtstartare kommer på plats snabbt. Sker det inom tre minuter överlever 70 procent ett plötsligt hjärtstopp. Det här har Konsumentföreningen i Bohuslän-Älvsborg, med personalchef Karl Nygren i spetsen, tagit på allvar.

– Enskilda butikschefer tog egna initiativ till att skaffa hjärtstartare, ibland med stöd från andra samarbetspartners. Vi i styrelsen och ledningsgruppen såg det som mycket positivt och ville ge möjlighet till fler butiker att skapa en tryggare miljö. Vi är ju en medlemsägd förening och det här är att värna om våra medlemmar på ytterligare ett sätt, säger Karl Nygren.

Just nu pågår också utbildning av butikernas personal. Konsumentföreningen har valt att ta ett helhetsgrepp och ser till att all personal får öva med hjärtstartaren och lära sig hjärt-lungräddning och första hjälpen. HLR Konsulten som också levererat hjärtstartarna utbildar personalen.

– Vi utbildar all personal och i takt med att personalen genomfört utbildningen levereras hjärtstartaren till butiken, säger Karl Nygren.

*Hjärtstartare placeras ut på Coop Forum i Trollhättan och Uddevalla och samt i Konsumbutiker i Bengtsfors, Ed, Kungshamn, Mellerud, Mustadfors, Tanumshede, Åmål, Åsensbruk, Färjelanda, Ljungskile, Lysekil, Munkedal, Sjuntorp, Trollhättan, Uddevalla, Brastad, Bäckefors och Bohus-Malmön.

Coop-Extra-kund-i-kassa[1]