Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Så fungerar en hjärtstartare

Vilka funktioner har en hjärtstartare?

Hjärtstartaren läser av hjärtrytmen och ger en elektrisk stöt för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Det elektriska kaos som ett plötsligt hjärtstopp innebär, kallas kammarflimmer eller ventrikelflimmer, och det är detta som hjärtstartaren försöker att identifiera. I och med att hjärtrytmen läses av automatiskt går det inte att ge en strömstöt om den inte behövs.

En hjärtstartare guidar användaren genom de olika åtgärder som behöver göras vid ett hjärtstopp genom att ge talade instruktioner. Vissa hjärtstartare erbjuder även instruktioner på olika språk. I Sverige ska alla hjärtstartare ha svenska som första språk.

Skulle hjärtstartaren inte identifiera ett kammarflimmer, dvs. en defibrillerbar rytm, så kommer användaren rekommenderas att göra hjärt- lungräddning, eller HLR som det vanligen benämns. Genom att ge kompressioner och inblåsningar hjälper man hjärtat att pumpa runt och syresätta blodet. Det kan vara jobbigt att göra HLR, bäst är om flera personer kan hjälpa till att avlösa varandra till dess att ambulansen anländer.

Många hjärtstartare berättar också hur man gör HLR och hjälper livräddaren att hålla rätt takt.

Är hjärtstartare och defibrillator samma sak?

Ja det stämmer, hjärtstartare kan även kallas defibrillator och kommer från ordet ”defibrillate” vilket betyder ”av-flimra”.

Elchocken som hjärtstartaren skickar avbryter det elektriska kaoset i hjärtat som inträffar under ett hjärtstopp. Används hjärtstartaren inom tre minuter så är chansen mycket större till att få i gång hjärtat igen.

Hur servar man en hjärtstartare?

En hjärtstartare behöver inte mycket underhåll men  elektroder och batterier ska bytas ut enligt rekommendationer från tillverkaren. En hjärtstartare som använts i livräddningssyfte behöver alltid utrustas med nya elektroder.

Ett tips är att utse en ansvarig person för hjärtstartaren när den införskaffas. Detta för att säkerställa att apparaten underhålls och servas regelbundet.

Hjärtstartarens placering ska även markeras tydligt med en skylt så att det är lätt att se var den finns. Absolut bäst är det om den även är registrerad i hjärtstartarregistret, så att den lätt kan hittas vid ett olyckstillfälle.

Läs mer om att serva en hjärtstartare

Var bör en hjärtstartare finnas i samhället?

Självklart finns det hjärtstartare på sjukhus och i ambulanser, oftast även hos räddningstjänsten. Men det finns även många utplacerade hjärtstartare i samhället, till exempel på olika evenemang, på teatrar, idrottsanläggningar, både små och stora företag, simhallar med mera. Det kan även finnas hjärtstartare i privatbostäder och i olika föreningar, t.ex. bostadsrättföreningar.

För att ta reda på var den närmsta hjärtstartaren finns, besök hjärtstartarregistret och kom ihåg att registrera nyuppsatta apparater för att underlätta för livräddare i en nödsituation.

Vilken hjärtstartare ska jag välja?

HLR Konsulten erbjuder flera välkända kvalitetsmärken inom hjärtstartare och hjälper dig hitta rätt om du har frågor. Du vet väl att du både kan hyra och köpa hjärtstartare, både som privatperson och företag?

Kontakta oss så guidar vi dig

Jag önskar kontakt

Vill du veta mer om en särskild produkt eller vilken lösning vi kan skapa just för dig eller ditt företag? Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp eller mejlar dig.