Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

SMS-livräddare

Vill du vara med och bidra till att fler Stockholmare överlever hjärtstopp? Genom att delta i projektet SMS-Livräddare kan du som är utbildad i HLR larmas till ett misstänkt hjärtstopp via din mobiltelefon.

SMS-livräddare är ett världsunikt forskningsprojekt som drivs av Södersjukhuset och Karolinska Institutet. Projektet stöds av Hjärt- lungfonden och Stockholms läns landsting. HLR Konsulten är en samarbets- och utbildningspartner i projektet.

I Sverige är fler än 2 miljoner svenskar utbildade i HLR men det är långt ifrån alla som får användning för sina kunskaper. Varje år drabbas cirka 900 stockholmare av hjärtstopp utanför sjukhus men endast 90 överlever. Tiden är den viktigaste faktorn för att öka överlevnaden. Det är inte så vanligt att människor i omgivningen hjälper till vid ett hjärtstopp, i Stockholm är det bara i 50 procent av fallen som någon påbörjar HLR innan ambulansen är på plats. Som SMS-livräddare kan du vara först på plats och påbörja HLR och det kan vara skillnaden mellan liv och död.

För att delta i projektet måste du:

  • Vara över 18 år
  • Bo eller arbeta i Stockholms eller Västra Götalands län
  • Ha aktuella kunskaper i hjärt-lungräddning

 

Så här fungerar det

SMSLiv3

Samtidigt som larmcentralen larmar ambulans och räddningstjänst till ett misstänkt hjärtstopp positioneras SMS-Livräddarnas mobiltelefoner. De som befinner sig i närheten av platsen (500 m) får ett larm skickat som ett SMS. Larmet innehåller uppgifter från larmcentralen som vägleder SMS-Livräddaren till platsen för det misstänkta hjärtstoppet.

Om du som SMS-Livräddare kommer först till den drabbade startar du HLR i väntan på att ambulans eller räddningstjänst ska anlända. När ambulans eller räddningstjänst kommer på plats tar de över arbetet. Kommer du fram efter ambulans eller räddningstjänst så ska du låta räddningspersonalen arbeta ostörda.

Mer detaljerad information finns på www.smslivraddare.se


Här anmäler du dig


Jag önskar kontakt

Vill du veta mer om en särskild produkt eller vilken lösning vi kan skapa just för dig eller ditt företag? Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp eller mejlar dig. 

sms livräddare
SMSLiv0

SMS-Livräddare

Du kan läsa mer om projektets resultat och utveckling på SMSlivräddare.se. Här kan du också registrera din anmälan.