Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Vem får använda en hjärtstartare?

Svaret på frågan är att vem som helst får använda en hjärtstartare. Hjärtstartarna som finns på arbetsplatser och i offentliga miljöer är lätta att använda och självinstruerande.

Tydliga steg-för-steg-instruktioner hjälper användaren. Det underlättar också ytterligare om man fått chansen att träna innan och bekanta sig med hjärtstartaren. I kombination med utbildning i hjärt-lungräddning ökar möjligheten att hjälpa. Hjärt-lungräddning köper tid och ökar chansen till överlevnad. Därför rekommenderar vi alltid utbildning i hjärt-lungräddning med hjärtstartare.

På en arbetsplats är det verksamhetschefen som har skyldighet att se till att det finns aktuell utbildning på arbetsplatsen, utifrån verksamhetens behov och risker.

hjärtstartare på docka

HLR med hjärtstartare

Utbildning som ger grundläggande kunskaper i hjärt-lungräddning och i hur man använder en defibrillator/hjärtstartare vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp.
Vem får använda en hjärtstartare