Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Vilken hjärtstartare är bäst?

Det finns inte ett svar på vilken hjärtstartare som är bäst, utan frågan är snarare vilken hjärtstartare som är bäst i ert sammanhang.

Till att börja med kan det vara tryggt att veta att alla erkända hjärtstartare är utvecklade på ett sådant sätt att du som ska använda den inte ska kunna göra något fel som kan skada dig eller någon annan. Hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen och den kommer bara att avge en elektrisk stöt om den ser att det behövs. En hjärtstartare vägleder användaren genom tydliga röstinstruktioner, vilket även minimerar eventuell felanvändning.

Vilken hjärtstartare ska jag välja?

För att hitta rätt i djungeln av hjärtstartare kan du börja med att svara på dessa frågor;

  • Behövs ytterligare något språk än svenska? Ska hjärtstartaren finnas på en plats där även instruktioner på t.ex. engelska kan vara bra att ha, eller något annat alternativt språk?
  • I vilken miljö ska hjärtstartaren användas? Är det t.ex. på ett kontor, i hemmet, i en bostadsrättsförening, i en industrimiljö eller i professionella sammanhang som räddningstjänsten? IP-klassningen avgör hur tålig hjärtstartaren är för yttre påverkan som damm och fukt.
  • Behövs barnläge på hjärtstartaren? Alltså; vänder sig verksamheten till yngre barn eller hur ser målgruppen ut? Barn under åtta år ska helst behandlas med en hjärtstartare som anpassar elstöten till mindre barn. Det finns hjärtstartare som med en enkel knapptryckning kan byta till barnläge med behandling för små barn.
  • Ska hjärtstartaren placeras inomhus eller utomhus? Detta påverkar bland annat hur tålig den ska vara för yttre påverkan. Också hur ni förvarar den då en hjärtstartare behöver förvaras i plusgrader. Det finns bra lösningar för detta t.ex. i form av värmeskåp.

Förutom ovan rekommenderar vi att utvärdera detta när du/ni väljer en hjärtstartare;

  • Välj en hjärtstartare som är lättanvänd, gärna med enkla och tydliga instruktioner. För mycket information kan krångla till det och tiden är viktig vid ett hjärtstopp.
  • Har hjärtstartaren HLR-stöd? En hjärtstartare kan ge HLR-instruktioner som hjälp när man gör HLR, vilken takt och hur djupt man ska trycka.
  • Vilken garanti och service erbjuder leverantören? Finns kundservice och är leverantören lätt att nå? Är det en seriös aktör som kommer finnas kvar på marknaden? Kan du få hjälp att hålla reda på när det är dags att byta elektroder och batteri?
  • Man kan både hyra och köpa en hjärtstartare. Fundera på vad som är bäst i ert sammanhang. Med hyra kan man få en större trygghet och kontroll över vad hjärtstartaren kostar, även i drift eller vid användning.
  • Tänk på att tydligt märka upp var hjärtstartaren finns med skyltning.
  • Finns kunskap i HLR?  – Det är kombinationen av bra utförd HLR och en hjärtstartare som ger de bästa förutsättningarna att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp.

Var hyr eller köper man en hjärtstartare?

Vi erbjuder marknadsledande hjärtstartare av hög kvalitet via HLR-butiken.

Vill du hyra, eller få hjälp och vägledning i val av hjärtstartare?

Vi hjälper gärna till!

Fyll i nedan formulär eller ring oss direkt på 010-172 22 00.

Vi erbjuder även HLR-utbildning med och utan hjärtstartare, en trygghet att ha i ryggraden när läget blir akut.

Jag önskar kontakt

Vill du veta mer om en särskild produkt eller vilken lösning vi kan skapa just för dig eller ditt företag? Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp eller mejlar dig.