listIcon
sök
content
content0
Inloggad!
27 Jun 2024

Fotbollsfeber och HLR

Just nu pågår fotbolls-EM och fotbollsfebern sprider sig på sportbarer, framför TV och skärmar, och inte minst bland alla fans på plats. Nu står det också klart vilka lag som tagit sig vidare från respektive grupp och som till slut kommer göra upp om segern. Samtidigt pågår kampanjen ”Get trained, save lives”.

Kampanjens syfte är att öka medvetenheten om plötsligt hjärtstopp och utbilda allmänheten om hur man kan agera effektivt som åskådare. Kampanjen har lanserats av UEFA i samarbete med i ERC (European Recuscitation Council).

Kort, interaktiv HLR-utbildning

Genom en kort, interaktiv webbutbildning på ungefär fyra minuter kan man få en introduktion till hur man gör HLR. Det kan hjälpa oss att agera och våga starta HLR om det oväntade inträffar och någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Som många av oss minns kan det ske i direktsändning på fotbollsplanen, som när Christian Eriksen drabbades av hjärtstopp under den inledande matchen mot Finland under fotbolls-EM 2021. Det kan också inträffa i hemmet, på köpcentret eller på badplatsen. Det vill säga det kan ske var som helst och drabba vem som helst.

När ett hjärtstopp inträffar så har man väldigt kort tid på sig att agera. Först behöver man förstå att det handlar om ett hjärtstopp, larma och sedan starta hjärt-lungräddning – HLR – direkt. Finns en hjärtstartare ska man koppla upp den utan dröjsmål.

Get Trained Save Lives

Händelsen med Christian Eriksen fick många att tänka till och Get Trained Save Lives är givetvis också ett resultat av detta. Den korta, interaktiva HLR-kursen på get-trained.com utspelar sig i ett virtuellt omklädningsrum och Gullit bjuder in fotbollsfansen att följa med på kursen. Kursdeltagaren får lära sig några av de viktiga stegen i hur man HLR och får också svara på några interaktiva frågor, ivrigt påhejad av fotbollsstjärnor som Haaland, Martínez, Bale, Henry, Ferdinand och Marković, som också rättar en om man svarar fel.

Kampanjen har inte stannat där utan UEFA och ERC har dessutom hittills gett praktisk utbildning till 3 000 spelare, tränare, domare, funktionärer och personal vid finaler och turneringar. Inför EM 2024 har också alla deltagande lag fått att lära sig hur man ger första hjälpen vid plötsligt hjärtstopp.

Nu under EM kan också supportrar i de tio värdstäderna besöka montrarna "Get Trained, Save Lives" för att öva bröstkompressioner.

Praktisk träning i HLR är viktig!

Kroppen har ett ”minne” där vi lagrar känslan av att göra rätt, trycka tillräckligt djupt, hålla rätt takt och att göra uppsläpp så att hjärtat kan återfyllas med blod.

Genom att träna på realistiska HLR-dockor så förstår man bättre vilken kraft som krävs för att trycka tillräckligt och vilken teknik som hjälper oss att leverera hjärt-lungräddning med kvalitet.

Man behöver också känna sig trygg med hur man använder en hjärtstartare. Idag är rekommendationerna att det alltid ska ingå utbildning i att använda en hjärtstartare och att man även får träna praktiskt. helst i ett scenario där man också får förståelse för larmkedjan.

När övade du HLR senast?

Behöver du, din förening, idrottsklubb eller företag utbildning i HLR och hjärtstartare – eller är det kanske dags att repetera kunskaperna? Rekommendationen är att utbilda sig varje år.

Vi hjälper dig att hjälpa andra – genom att erbjuda HLR-utbildning med hög kvalitet. Vi utbildar tusentals personer varje år med hög kundnöjdhet.

Känns det vettigt med en kortare webbkurs? Vi erbjuder också en webbutbildning i sex olika avsnitt med interaktiva frågor (sammanlagt ca 30 minuter) med återkommande påminnelser om repetitioner. Den rekommenderar vi att man kombinerar med praktiskt träning vid ett kurstillfälle, som då kan göras ännu effektivare. Mer information finns nedan.

Välkommen att kontakta oss!

SAMMANFATTNING

Händelsen med Christian Eriksen fick många att tänka till och UEFAs kampanj i samarbete med ERC, GetTrained Save Lives, sätter fokus på vikten av se till att man har den kunskap man behöver för att kunna agera om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Den korta, interaktiva HLR-kursen på get-trained.com utspelar sig i ett virtuellt omklädningsrum.

HLR ska man öva regelbundet och helst på realistiska HLR-dockor. Ta del av några av kurserna i vårt kursutbud nedan!

Några av våra HLR-utbildningar

Några av våra HLR-utbildningar

KONTAKT

Vill du ha en offert från oss, eller har du någon annan fråga?

Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!

Kontakta oss på

Namn * 

Telefonnummer 

E-post * 

Företag 

Vad är du intresserad av?

 

Meddelande

ISA 9001 Certificate
Vi stöttar hjärtuppropet
ISO 14001 Certificate
Swedish standard institutet

Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved