Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Barn-HLR

Utbildningen i Barn-HLR riktar sig till allmänheten med målet att snabbt kunna undersöka, larma och ge livräddande hjälp till spädbarn och större barn med luftvägshinder, medvetslöshet, andningsstopp och hjärtstopp.

Det viktigaste när det gäller att minska skador, lidande och död hos barn är att ingripa innan det händer, att förebygga. Men allt kan inte förutses eller förebyggas. Därför måste alla med ansvar för barn också lära sig vad man kan göra då olyckan redan har inträffat. Hur får man exempelvis bort ett föremål som täpper till barnets luftväg? Om olyckan är framme kan detta leda till andningsstopp och vidare till hjärtstopp om man inte behandlar barnet på rätt sätt.

Instruktören som genomför utbildningen i Barn-HLR är certifierad av svenska HLR-rådet och har egen erfarenhet från räddningstjänst, ambulans eller akutsjukvård.

Kursen Barn-HLR ges också som öppen kurs, med möjlighet att anmäla privatpersoner eller föreningar.

Omfattning:
- Varje kurstillfälle omfattar 2 timmar.
- Kurser innehåller både teori och praktik med tyngdpunkt på praktik.
- Utbildningen behandlar två åldersgrupper, barn under 1 år och barn mellan 1 år till puberteten eftersom andning och cirkulation skiljer sig för spädbarn/barn under 1 år.

Innehåll:
- Kedjan som räddar barn
- Larma på rätt sätt
- Anatomiska skillnader mellan barn och vuxen
- Kontrollera livstecken
- Skapa öppen luftväg
- Lägga ett medvetslöst barn i stabilt sidoläge
- Hjärt-lungräddning vid hjärtstopp
- Identifiera och åtgärda luftvägsstopp

Material:
Varje kursdeltagare kommer att:
- ha en egen HLR-docka under kursen för optimal träning
- få ett kompetenskort i Barn-HLR efter godkänd genomförd kurs.

Kursen i Barn-HLR kan med fördel kompletteras med barnolycksfall.

barndocka för HLR kurs

Öppen kurs i Barn-HLR

Här kan du som privatperson anmäla intresse för öppen kurs i Barn-HLR. Även enstaka personer från företag eller organisationer kan anmäla sig till den öppna kursen.