listIcon
sök
content
content0
Inloggad!

Se alla artiklar

Vad händer vid ett plötsligt hjärtstopp?

Plötsligt hjärtstopp

Rubbning av hjärtats rytm

Vid plötsligt hjärtstopp hamnar hjärtat oftast i ett kammarflimmer (ventrikelflimmer). Hjärtats normala rytm upphör och istället inträder ett tillstånd som bäst kan liknas vid ett elektriskt kaos. Hjärtats elektriska signaler synkroniseras inte på ett korrekt sätt. Resultatet blir att hjärtat darrar eller ”flimrar” istället för att slå normalt och hjärtats pumpförmåga upphör omedelbart att fungera.

Många förväxlar de två olika tillstånden hjärtinfarkt och hjärtstopp. Under en hjärtinfarkt drabbas hjärtmuskeln av akut syrebrist vilket ofta leder till svår smärta och försämrad pumpförmåga. En hjärtinfarkt kan vara en av de bakomliggande orsaker som föranleder ett plötsligt hjärtstopp.

Tiden är avgörande

Tiden är ett mycket kritiskt element vid ett hjärtstopp. För varje minut som går vid ett plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med tio procent. Det är därför mycket viktigt att snabbt sätta in hjälp med hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Studier visar att om den drabbade för hjälp direkt med HLR och en hjärtstartare sätts in inom tre minuter så överlever 70 procent av de drabbade.

Med hjärt-lungräddning hjälper man kroppen med det den inte klarar av för tillfället; att syresätta. Den klarar inte att syresätta och pumpa runt blodet i kroppen. En hjärtstartare hjälper hjärtat att hitta tillbaka till sin naturliga rytm genom att sända ut elchocker.

Ofta kommer plötsligt hjärtstopp helt oväntat. Personen som drabbas har inte haft några besvär eller symptom, eller har kanske inte förstått vad symptomen betyder. Det är därför det brukar kallas ett plötsligt oväntat hjärtstopp.

Kan drabba alla åldrar

Att hjärtstopp bara skulle drabba äldre är en seglivad myt. Det kan drabba människor i alla åldersgrupper, däremot ökar risken med åldern. Orsaken till ett plötsligt hjärtstopp kan bero på en hjärtinfarkt, ett medfött hjärtfel eller förändringar i hjärtmuskeln till exempel till följd av hjärtmuskelinflammation.

Personer kan vara i riskzonen att drabbas utav ett hjärtstopp utan att veta om det. Ibland kan även plötsligt och kraftigt våld eller ett slag mot bröstkorgen orsaka ett plötsligt hjärtstopp.

En hjärtinfarkt föranleds oftast av något symptom. Symptomen kan vara stark bröstsmärta, stickningar och domningar ut i arm, hals eller käke. Man kan bli kallsvettig, illamående, kräkas, uppleva att det är tungt att andas m m. Vid dessa symptom ska man larma omedelbart. Det kan vara en hjärtinfarkt som leder till ett hjärtstopp.

Lär dig hur man hanterar ett plötsligt hjärtstopp

Genom att gå en HLR-utbildning hos oss får du rätt förutsättningar och kunskaper för att kunna hantera ett plötsligt hjärtstopp. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta en utbildning som passar just dig.

-

SAMMANFATTNING

Vad händer i kroppen vid ett plötsligt hjärtstopp? Och varför händer det? I Sverige drabbas närmare 6000 personer utanför sjukhus varje år, och bara 10 procent överlever, 2021 överlevde 592 personer enligt Svenska hjärt-lungräddningsregistret.

Kortfattat kan man säga att hjärtat förlorar sin normala rytm och går in i ett elektriskt kaos. Det enda sättet att återställa hjärtats rytm är slå ut det elektriska kaoset med hjälp av en hjärtstartare som sedan kan starta om hjärtats funktionella rytm.

HeartSine Samaritan PAD 500p med väska

HeartSine Samaritan PAD 500P med väska

 
19 949 kr
LIFEPAK CR2 Wi-Fi, Tvåspråkig med väska

LIFEPAK CR2 Wi-Fi, Tvåspråkig med väska

23 455 kr
22 163 kr
Philips HS1 med väska och hållare

Storsäljare

Philips HeartStart HS1 med väska och väggfäste

15 449 kr
14 519 kr

Erbjudande

HeartStart HS1 med väska och skåp

Philips HeartStart HS1 med väska och väggskåp

18 074 kr
14 346 kr

KONTAKT

Vill du ha support från oss, önskar du offert eller har du någon annan fråga?

Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!

Kontakta oss på

Namn * 

Telefonnummer 

E-post * 

Företag 

Meddelande

ISA 9001 Certificate
Vi stöttar hjärtuppropet
ISO 14001 Certificate
Swedish standard institutet

Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved