listIcon
sök
content
content0
Inloggad!

Tillbaka till alla artiklar

Sommar och sol - då ökar risken för drunkningsolyckor

Bäst är att undvika olyckan men vi ska också utbilda oss.

30 May 2024

HLR räddar liv vid drunkning

Nu skiner solen och våra sjöar och hav lockar till bad och båtutflykter. Sommaren är fantastisk. Men det finns också faror.

Enligt Svenska livräddningssällskapets preliminära rapport för 2023 så omkom 73 personer i drunkningsolyckor förra året. Som man kan förvänta sig så är sommarmånaderna juli-augusti de mest riskfyllda månaderna, med juli som topp. Vintertid är givetvis också isarna en fara, men långt fler drunkningsolyckor inträffar under sommaren.

En varm sommar – fler olyckor

Sommaren 2023 inträffade ovanligt få drunkningsolyckor i samband med bad, bara 13, vilket kan jämföras med den mycket varma sommaren 2018 då hela 49 drunkningsolyckor med dödlig utgång inträffade. Under sommaren inträffar flest olyckor antingen vid bad eller i fritidsbåt.

Statistiken visar också att det är betydligt fler män än kvinnor som drabbas. Åldersmässigt så är den mest drabbade gruppen över 60 år. Forskning visar också att ungefär en tredjedel av de som drabbas har alkohol i kroppen, och det är oftast män i övre medelåldern. Det är betydligt färre barn som omkommer, men varje olycka är givetvis en stor tragedi och ett enormt trauma för de anhöriga.

Vad gör man om någon håller på att drunkna?

Livshotande syrebrist uppstår när man andas in vatten. Det leder till medvetslöshet och hjärtstopp. Om ett drunkningstillbud inträffar så ska man följa handlingsplanen för drunkning.

HLR vid drunkningstillbud

Eftersom syretillförseln upphör är inblåsningarna extra viktiga och man behöver göra dessa med större stryka och under lite längre tid än vid vanlig HLR.

  1. Ropa på hjälp, larma (be någon larma) - Tänk på din egen säkerhet, för att hjälpa en nödställd kan du behöva ett flythjälpmedel
  2. Öppna luftvägen och ge om möjligt 10 kraftiga inblåsningar redan i vattnet. Om man är utbildad livräddare vid drunkning så har man lärt sig att ge inblåsningar i vatten. Det är annars svårt och det rekommenderas bara att man gör det på djupt vatten om man är utbildad och har tillgång till ett flythjälpmedel. Annars tar man personen till grunt vatten eller direkt till stranden.
  3. Ta personen till strand/brygga och starta HLR. Ge fem inblåsningar och fortsätt därefter med HLR 30:2 (barn 15:2). Använd hjärtstartare om tillgänglig. Hjärtstartaren kan användas även om bryggan exempelvis är blöt.

Något vi alla kan tänka på för att undvika drunkningsolyckor!

  • Alkohol och oförsiktighet med båt och bad hör inte ihop
  • Överskatta inte din egen förmåga, t ex genom att simma för långt från land
  • Bada helst inte ensam
  • Håll koll på barnen, låt aldrig små barn bada utan ständig uppsikt. Små barn ska man helst bada tillsammans med och aldrig ha längre bort en på en armlängds avstånd. Barn drunknar ”tyst” och fort
  • Använd flytväst när du åker båt
  • Tänk också på din egen säkerhet när du ska hjälpa någon i nöd. Se dig om efter flythjälpmedel
  • Lär dig HLR – det räddar liv
  • Och förstås – vi behöver alla kunna simma, i varje fall om vi ska vara vid vatten!

Källor: Svenska livräddningssällskapet och Svenska HLR-rådet

SAMMANFATTNING

Livshotande syrebrist uppstår när man andas in vatten. Det leder till medvetslöshet och hjärtstopp. Om ett drunkningstillbud inträffar så ska man följa handlingsplanen för drunkning. När man ger HLR vid drunkningstillbud så är inblåsningarna extra viktiga. Men framför allt ska vi förebygga och förekomma genom att lära oss HLR men också se till att olyckan inte inträffar. Att placera hjärtstartare lättillgängliga vid badplatser är också avgörande.

Populära utbildningar

Lär dig HLR

Utbildning i HLR räddar liv. Den kan även kompletteras med första hjälpen för olika situationer.

KONTAKT

Vill du ha en offert från oss, eller har du någon annan fråga?

Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!

Kontakta oss på

Namn * 

Telefonnummer 

E-post * 

Företag 

Vad är du intresserad av?

 

Meddelande

ISA 9001 Certificate
Vi stöttar hjärtuppropet
ISO 14001 Certificate
Swedish standard institutet

Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved