listIcon
sök
content
content0
Inloggad!

Tillbaka

Köpa hjärtstartare privat, en bra idé?

Det korta svaret på frågan är ja, vem som helst kan köpa en hjärtstartare!

10 Nov 2023

Kan vem som helst köpa en hjärtstartare? Köpa hjärtstartare privat?!

Det korta svaret på frågan är ja, vem som helst kan köpa en hjärtstartare! Många kanske tror att hjärtstartare endast bör finnas i offentliga miljöer, på sjukhus, i stora idrottsarenor eller eventuellt på större företag, men hjärtstartare bör faktiskt finnas på fler ställen än så.

Kan man köpa en hjärtstartare privat?

Många hjärtstopp sker i hemmet, faktiskt sker mer än 70 procent av hjärtstoppen i våra bostadsområden. Ofta kan det tyvärr vara långt till närmaste hjärtstartare och idag tar det många gånger längre tid för ambulansen att komma fram än det gjort tidigare. Att köpa hjärtstartare till sitt hem är en bra idé och kan rädda livet på familjemedlemmar och grannar om olyckan skulle vara framme.

Hur hjärtstartaren bör placeras hemma

Bra att tänka på när man när man funderar på att köpa eller hyra hjärtstartare, är var denna ska placeras i hemmet. Kan man sätta hjärtstartaren tydligt markerad och lättillgänglig, helst dygnet runt, så blir den inte bara tillgänglig för det enskilda hushållet. Allra bäst är om hjärtstartaren kan sitta uppsatt utomhus, med en förvaringslösning som passar det klimat den är placerad i.

Att bara ha en hjärtstartare hemma räcker inte för att den ska kunna göra bästa nytta vid ett hjärtstopp. Inlåst i ett skåp eller gömd i en garderob gör den ingen nytta. Kan man inte placera hjärtstartaren tillgänglig för alla, berätta då för dina grannar att du har en hjärtstartare – så kanske den kan bli till hjälp för andra.

Gör det möjligt för alla att hitta hjärtstartaren

När du registrerar din hjärtstartare i hjärtstartarregistret gör du det möjligt för larmpersonal, livräddare och alla andra som söker efter närmaste hjärtstartare att lokalisera även din apparat. Eftersom det är så pass kritiskt att ge behandling inom ett par minuter efter att ett hjärtstopp inträffat, behöver vi alla se till att dels placera fler hjärtstartare i samhället, dels göra det möjligt att hitta dem snabbt vid en nödsituation.

Använda hjärtstartaren

Hjärtstartare fungerar oftast på liknande sätt och guidar användaren genom hela förloppet. Syftet med att använda hjärtstartaren är att vid ett hjärtstopp kunna bryta det elektriska kaos som uppstår i hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Strömstöten som hjärtstartaren ger kan inte utdelas till en person om de inte har ett hjärtstopp.

Läs mer om att använda en hjärtstartare

Hur många gånger kan man använda en hjärtstartare

Nya hjärtstartare levereras med fabriksgaranti och för många av våra modeller gäller garantin i upp till åtta år. Normalt sett kräver inte hjärtstartaren mycket underhåll. Ett felmeddelande visas om något behöver åtgärdas och automatiska tester genomförs.

Om hjärtstartaren använts i livräddande syfte ska elektroder alltid bytas ut. Elektroder och batterier ska även bytas regelbundet enligt tillverkarens rekommendationer. En hjärtstartare kan alltså användas om och om igen, om den utrustas med nya elektroder och nytt batteri, enligt tillverkarens rekommendationer, och nya elektroder efter användning.

Läs mer om service av hjärtstartare

Köp hjärtstartare och lär dig använda den

Ju snabbare behandling kan ges till den drabbade desto större chans har de att överleva. En strömstöt som utdelas inom tre minuter från att hjärtstoppet inträffat ger 70 % chans till att få i gång hjärtat.

Att gå en utbildning i HLR med hjärtstartare är något som minskar tiden det tar att reagera vid ett hjärtstopp, ger självförtroende att agera samt ökar chansen till överlevnad. Vi rekommenderar alla att gå HLR utbildning regelbundet.

Är du redo att köpa hjärtstartare? Toppen! Här hittar du våra hjärtstartare!

SAMMANFATTNING

Det korta svaret på frågan är ja, vem som helst kan köpa en hjärtstartare! Det krävs inte att man har en speciell utbildning för att använda en hjärtstartare - och hjärtstartare behövs på många ställen, inte minst i våra bostadsområden där det oftast är mer ont om hjärtstartare och faktiskt de flesta hjärtstoppen inträffar.

KONTAKT

Vill du ha support från oss, önskar du offert eller har du någon annan fråga?

Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!

Kontakta oss på

Namn * 

Telefonnummer 

E-post * 

Företag 

Meddelande

ISA 9001 Certificate
Vi stöttar hjärtuppropet
ISO 14001 Certificate
Swedish standard institutet

Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved