listIcon
sök
content
content0
Inloggad!

Tillbaka

Underhåll av hjärtstartare

30 Apr 2024

Hur mår er hjärtstartare?

En hjärtstartare är en livräddande utrustning som är tänkt att vara så underhållsfri som möjligt, så att den alltid fungerar om det oväntade sker och någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Därför gör alla hjärtstartare självtester, de flesta gör dagliga självtester, och meddelar genom en blinkande grön lampa eller andra symboler att den är redo att rädda liv. Det är därför hjärtstartare för allmänheten också är utrustade med icke-uppladdningsbara batterier med lång hållbarhet i stand by-läge, ofta uppemot fyra år.

Ibland hör vi att hjärtstartare inte fungerat

Men tyvärr vet vi vet att det tyvärr finns allt för många hjärtstartare som trots det inte fungerar den dag de behövs. Bakgrunden är oftast bristande underhållsrutiner och att ingen tagit ansvar för hjärtstartaren, så att batteriet eller elektroderna trots lång hållbarhet blivit för gamla. I något annat enstaka fall kan det vara ett tekniskt fel som gör att hjärtstartaren inte fungerar.

Egna rutiner avgörande

Det viktiga är därför att man har fungerande interna rutiner för att titta till hjärtstartaren. Det hjälper inte att man kontrollerar hjärtstartaren en gång om året, kanske genom en rondering. Den behöver ses till minst en gång i månaden, eller enligt tillverkarens instruktioner.

Som leverantör av hjärtstartare vill vi att er hjärtstartare fungerar! Kanske har kontaktuppgifter inte uppdaterats, så att vi inte när er med uppdateringar? I bland kan det till och med vara så att batterier och elektroder beställts eller skickats som ingående i hyran, men att dessa ändå inte bytts i hjärtstartaren.

Några enkla steg för att kontrollera hjärtstartaren

  • Blinkar hjärtstartaren grönt eller ser du ett Ok eller en grön bock? Då har den klarat sin självtest och batteriet har kraft kvar.
  • Håll koll på datumet då elektroderna går ut. Kontrollera datum på elektrodförpackningen (öppna INTE själva elektrodförpackningen). Har datumet passerats, eller finns det tid kvar?
  • Om möjligt, försök att se datumet då batteriet går ut (är svårt på vissa hjärtstartare, som i stället har ett bäst före-datum då batteriet senast ska aktiveras). Det bästa är att ha koll på när batteriet aktiverades eftersom det oftast är utifrån aktiveringsdatum som tillverkaren lovar en viss hållbarhetstid.
  • Passa också på att kontrollera att det finns tillbehör i form av sax och rakhyvel m m.
  • Och vet ni inte vem som ansvarar för att kontrollera att hjärtstartaren klarat sin självtest så är det dags att bestämma det! Likaså vem som är kontaktperson för hjärtstartaren och att er leverantör har rätt uppgifter.

Vilket underhåll krävs om man använt hjärtstartaren?

I tillverkarens bruksanvisning brukar det finnas en beskrivning om hur man gör efter användning av den specifika enheten. Men det man absolut behöver veta är att elektroden är förbrukad när den är öppnad. Även om man skulle avbryta förloppet så är den förbrukad i och med att man öppnat förpackningen. Den gel som gör att elektroden fäster kommer att börja torka. Så man ska beställa en ny elektrod. Tänkt på följande:

  • Beställ ny elektrod så snart som möjligt (några få modeller har batteri och elektrod i kombination, bland annat Samaritan Pad och Lifepak CR Plus).
  • Om det utförts defibrilleringar så kan batteriets livslängd ha påverkats. Är det mot slutet av stand by-tiden rekommenderar vi därför att man även beställer ett nytt batteri
  • Kontrollera om HLR-kittet använts, då kan det behöva uppdateras
  • Rengör hjärtstartaren enligt tillverkarens instruktioner
  • I väntan på nya elektroder, ta bort hjärtstartaren och uppdatera tillgängligheten tillfälligt i hjärtstartarregistret om hjärtstartaren är registrerad där.

Vi hjälper er gärna

Ring 010-172 22 00 eller maila oss om du är osäker på hur du kontrollerar din hjärtstartare eller vilket batteri och/eller vilka elektroder du behöver.

SAMMANFATTNING

Blinkar hjärtstartaren grönt, visar grön bock eller ett OK? Kontrollera minst en gång i månaden att hjärtstartaren klarat sin självtest. Beställ elektroder och batteri i tid, eller hyr er hjärtstartare så ingår underhållsprodukterna, det kan vara tryggare!

En hjärtstartare ska fungera den dag den behövs!

Utvalda tillbehör

Se alla tillbehör

PHILIPS HeartStart HS1 Elektroder Vuxen

PHILIPS HeartStart HS1 Elektroder Vuxen

 
988 kr
PHILIPS HeartStart FRx Elektroder

PHILIPS HeartStart FRx Elektroder

 
1 113 kr
Elektroder (CPR-D) - Zoll AED Plus

Elektroder (CPR-D) Zoll AED Plus

 
2 613 kr
Batterier - Zoll AED Plus

Batteri Zoll AED Plus

 
744 kr
Physio Control LIFEPAK CR Plus CHARGE-PAK med 1 par elektroder

LIFEPAK CR Plus CHARGE-PAK med 1 par elektroder

 
4 499 kr
Physio Control LIFEPAK CR2 - Elektroder

LIFEPAK CR2 - Elektroder

 
1 488 kr
Cardiac Science PowerHeart AED G3 Elektroder Vuxen

Cardiac Science PowerHeart AED G3 Elektroder Vuxen

 
1 499 kr
PHILIPS HeartStart HS1 & FRx Batteri

PHILIPS HeartStart HS1 & FRx Batteri

 
2 488 kr

KONTAKT

Vill du ha en offert från oss, eller har du någon annan fråga?

Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!

Kontakta oss på

Namn * 

Telefonnummer 

E-post * 

Företag 

Vad är du intresserad av?

 

Meddelande

Vi stöttar hjärtuppropet
ISO 14001 Certificate
ISA 9001 Certificate
Swedish standard institutet
Braschrådet för hjärtstartare i Sverige

Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved