Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Hjärt-lungräddning

Vad är hjärt-lungräddning? Hjärt-lungräddning kallas även för HLR. När en person drabbas av ett hjärtstopp kan man med HLR hjälpa hjärtat att pumpa runt och syresätta blodet i kroppen. På så vis minskas risken för syrebrist i kroppens viktiga organ.

Så här gör du hjärt-lungräddning vid ett misstänkt hjärtstopp:

 1. Kontrollera om personen går att väcka.
  • Ta tag om axlarna skaka på personen försiktigt, samtidigt som du ropar och försöker få kontakt med personen.
  • Om personen inte visar några livstecken, ropa på hjälp!
 2. Kontrollera om personen andas.
  • Börja med att öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan och sätt den andra handens pek- och långfinger på hakspetsen och böj huvudet bakåt. Kontrollera andningen i tio sekunder genom att SE – LYSSNA - KÄNNA. Bedömningen görs genom att placera ditt öra nära personens mun och näsa för att höra och känna om personen andas samtidigt som du tittar mot bröstkorgen och ser om det höjer och sänker sig.
  • Om personen inte andas eller har en onormal andning, LARMA! Med onormal andning menas mycket långsamma, annorlunda, gäspande eller ansträngda andetag. Man kan också höra suckande eller stönande andetag.
 3. Larma 112 och berätta vad som hänt, var du befinner dig och vem du är. Be helst någon annan Larma 112 så du själv kan starta HLR så fort som möjligt.
 4. Starta HLR (30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar)
  30 bröstkompressioner
  • Placera din handlov mitt på personens bröstkorg, mitt emellan bröstvårtorna. Placera din andra hand ovan på den andra handen. Armarna ska vara raka och axlarna rakt ovanför händerna.
  • Tryck ner bröstkorgen fem till sex cm. Tänk på att personen ska ligga på ett hårt underlag.
  • Håll en takt av 100-120 tryck per minut. Det innebär att du ska trycka ner bröstkorgen ca två gånger i sekunden.
  • Lika viktigt som att trycka ner bröstkorgen tillräckligt djupt är att släppa upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna så att hjärtat hinner återfyllas med blod.
  2 inblåsningar
  • Vid inblåsningarna, öppna luftvägarna genom att böja huvudet bakåt på samma sätt som vid andningskontrollen. Med tumme och pekfinger från handen du har på pannan kniper du om näsan. Täck din mun över hela personens mun och samtidigt som du blåser ska du titta på personens bröstkorg och se om den rör sig. När bröstkorgen rör sig avbryter du inblåsningen och tar du ny luft och ger en inblåsning till.
  • Fortsätt att varva med 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills du blir avlöst.

Att göra HLR är jobbigt därför är det bra om man är fler som kan hjälpas åt att göra HLR. Optimalt är att man byts av ungefär varannan minut, då orkar man behålla rätt takt och kraft i kompressionerna så att hjärt-lungräddningen blir så effektiv som möjligt.

HLR-utbildning

Svenska HLR-rådets rekommendationer är att HLR-utbildning ska genomföras regelbundet, åtminstone en gång om året. Information om våra olika HLR-utbildningar finns under Utbildningar, t ex Vuxen-HLR med hjärtstartare. Alternativt är du välkommen att kontakta oss via nedanstående formulär.

 Här kan du se en film (engelska) som pedagogiskt visar varför det är så viktigt att öva hjärt-lungräddning och att göra det regelbundet. För effektiv hjälp behöver hjärt-lungräddning utföras med kvalitet!


Jag önskar kontakt

Vill du veta mer om en särskild produkt eller vilken lösning vi kan skapa just för dig eller ditt företag? Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp eller mejlar dig.