Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer

Plötsligt hjärtstopp

Vad händer i kroppen vid ett plötsligt hjärtstopp? Och varför händer det? I Sverige drabbas cirka 5 500 personer utanför sjukhus varje år, och bara cirka 580 överlever.

Rubbning av hjärtats rytm

Vid plötsligt hjärtstopp hamnar hjärtat oftast i ett kammakarflimmer (ventrikelflimmer). Hjärtats normala rytm upphör och istället inträder ett tillstånd som bäst kan liknas vid ett elektriskt kaos. Hjärtats elektriska signaler synkroniseras inte på ett korrekt sätt. Resultatet blir att hjärtat darrar eller ”flimrar” istället för att slå normalt och hjärtats pumpförmåga upphör omedelbart att fungera.

Många förväxlar de två olika tillstånden hjärtinfarkt och hjärtstopp. Under en hjärtinfarkt drabbas hjärtmuskeln av akut syrebrist vilket ofta leder till svår smärta och försämrad pumpförmåga. En hjärtinfarkt kan vara en av de bakomliggande orsaker som föranleder ett plötsligt hjärtstopp.


Tiden kan vara avgörande

Tiden är ett mycket kritiskt element vid ett hjärtstopp. För varje minut som går vid ett plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med tio procent. Det är därför mycket viktigt att snabbt sätta in hjälp med hjärt-lungräddning och hjärtstartare. 

Med hjärt- lungräddning hjälper man kroppen med det den inte klarar av för tillfället; att syresätta. Den klarar inte att syresätta och pumpa runt blodet i kroppen. En hjärtstartare hjälper hjärtat att hitta tillbaka till sin naturliga rytm genom att sända ut elchocker.

Ofta kommer plötsligt hjärtstopp helt oväntat. Personen som drabbas har inte haft några besvär eller symptom, eller har kanske inte förstått vad symptomen betyder. Det är därför det brukar kallas ett plötsligt oväntat hjärtstopp.


Kan drabba alla åldrar

Att hjärtstopp bara skulle drabba äldre är en seglivad myt. Det kan drabba människor i alla åldersgrupper, däremot ökar risken med åldern. Orsaken till ett plötsligt hjärtstopp kan bero på en hjärtinfarkt, ett medfött hjärtfel eller förändringar i hjärtmuskeln till exempel till följd av hjärtmuskelinflammation. 

Personer kan vara i riskzonen att drabbas utav ett hjärtstopp utan att veta om det. Ibland kan även plötsligt och kraftigt våld eller ett slag mot bröstkorgen orsaka ett plötsligt hjärtstopp.

En hjärtinfarkt föranleds oftast av något symptom. Symptomen kan vara stark bröstsmärta, stickningar och domningar ut i arm, hals eller käke. Man kan bli kallsvettig, illamående, kräkas, uppleva att det är tungt att andas m m. Vid dessa symptom ska man larma omedelbart. Det kan vara en hjärtinfarkt som leder till ett hjärtstopp.


Lär dig hur man hanterar ett plötsligt hjärtstopp

Genom att gå en HLR-utbildning hos oss får du rätt förutsättningar och kunskaper för att kunna hantera ett plötsligt hjärtstopp. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta en utbildning som passar just dig.

Läs mer om våra HLR-utbildningar

Plötsligt hjärtstopp broschyr Vill du veta mer om plötsligt hjärtstopp? Här kan du läsa Hjärt-Lungfondens informativa broschyr.

Jag önskar kontakt

Vill du veta mer om en särskild produkt eller vilken lösning vi kan skapa just för dig eller ditt företag? Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp eller mejlar dig.