Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Den samlar i vissa fall också in personuppgifter. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer
två sjuksköterskor som utför HLR på docka

HLR för sjukvården

Vid plötsligt hjärtstopp måste det finnas fungerande rutiner. Varje år drabbas flera tusen personer på sjukhus i Sverige. De första minuterna är livsavgörande. Därför gäller det att hålla kunskapen aktuell.

Våra HLR-kurser i S-HLR och A-HLR vänder sig till personal verksamma inom vården, det vill säga vårdpersonal på sjukhus, inom primärvården och övriga sjukvårdsinrättningar samt studenter i vårdutbildningar.  Inom sjukvården finns alltså två nivåer: S-HLR Vuxen och S-HLR Barn är grundnivån för vårdpersonal. Avancerad HLR-utbildning, A-HLR Vuxen och A-HLR Barn, är påbyggnadsutbildningar avsedda för personal på akutavdelningar, i larmgrupper och inom ambulanssjukvård m m. Utbildningarna följer svenska HLR-rådets riktlinjer 2021.

Båda utbildningarna kräver förberedelser inför kursen, se under respektive utbildning. Fokus ligger på praktiskt träning och teamträning med scenarioövningar.

Förberedelserna och förkunskaperna är viktiga och obligatoriska för att kurserna ska kunna genomföras med rätt kvalitet och leda till godkänt kursgenomförande och utfärdande av kompetenskort.

Inom sjukvården finns två nivåer:

  • S-HLR Vuxen: Hjärt-lungräddning vuxen för sjukvårdspersonal
  • S-HLR Barn: Hjärt-lungräddning barn för sjukvårdspersonal

Därefter följer avancerade HLR-utbildning (A-HLR), påbyggnadsutbildningar avsedda för personal på akutavdelningar, i larmgrupper och inom ambulanssjukvård m m.

  • A-HLR Vuxen: Avancerad hjärt-lungräddning vuxen
  • A-HLR Barn: Avancerad hjärt-lungräddning barn